
Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşı devam ederken Çinli ev alıcılarının geçen yıl ABD’de daha az nakit ödeme yaptıkları belirtildi.
Nitekim Bakan Donald Trump ve Xi Jinping, bu hafta G-20’de buluşmaya hazırlanırlarken harcamalardaki düşüşün daha da azalabileceğine yönelik endişeler devam ediyor. Çin’in en büyük yabancı mülk satışı sitesi Juwai.com’dan alınan verilere göre ABD’nin Çinli alıcılara yaptığı mülk satışları 2017’den 2018’e yüzde 4 düşüş gösterdi.
Mülk danışmanlığı Knight Frank da raporunda Çin ile ABD arasındaki kötüleşen ticari ilişkilerin, Çinli yatırımcıların varlıklarını diğer pazarlara kaydırmasına yola açabileceğini söyledi.Knight Frank’ın 2019 Servet Raporu’na göre yatırımın ABD yerine, Avustralya, Japonya ve Birleşik Krallık’taki büyük şehirlere gidebileceği öngörüldü. Juwai.com da Amerikan mülklerinin genel olarak uluslararası yatırımcılarla mücadele ettiğini belirterek ABD evlerine yapılan tüm yabancı harcamaların 2018’de yüzde 25 oranında azaldığını gösterdi. ABD’deki evlerin Çinli yabancı emlak alıcıları için uzun zamandır favori olduğu bilindiğinden, yeni veriler dikkat çekti.
Juwai.com CEO’su Carrie Law da; “Çinli alıcıların ABD mülkü hakkındaki araştırmaları, son beş çeyreğin dördünde düştü” diyerek şöyle devam etti: “2019 yılının ilk çeyreğinde Çinli alıcıların ABD mülküyle ilgili araştırmaları, bir yıl önceye kıyasla yüzde 27,5 düştü. Bu arada, hepsi ABD’ye alternatif olarak kabul edilen Kanada, İngiltere, Avustralya ve Japonya’ya yoğunlaştı.” Bunun yanında Law, ticaret savaşının düşüşe neden olan tek faktör olmadığını ABD-Çin seyahati ile ilgili resmi uyarıların da harcamalara baskı yaptığını söyledi.
“Biz buna Trump Etkisi diyoruz. Bu, Çin karşıtı politik söylem, vize işlemlerindeki baskılar ve elbette ki tarifelerin bir birleşimi” ifadeleriyle de dikkat çeken Law, Trump Etkisi’nin Çin’in ABD mülklerine taleplerinin bazı temel itici güçlerini azalttığını ve ülkenin güvenli yatırım ününe zarar verdiğini vurguladı. Bazı uzmanlarsa ABD’deki Çin alımlarındaki düşüşün Çin’deki iç baskıya da atfedilebileceğini öne sürdü.
Knight Frank, geçtiğimiz iki yılda Çin’in sermaye çıkışları konusundaki tutumunu sıkılaştırdığını belirterek bunun yatırımlara gölge düşürdüğünü iddia etmişti. Daha katı kontrollerin uygulanmasındaki neden ise büyük oranda Çin hükümetinin düşen döviz rezervlerinden endişelenmesi olarak bildirilmişti. Mülk harcamalarındaki düşüşe rağmen, Çinli turistlerin ABD’deki harcamaları ise arttı.
ABD Ulusal Seyahat ve Turizm Ofisi’ne göre, 2018’de Çin’den gelen ziyaretçilerde 3,2 milyondan 2,9 milyona düşüş oldu. Ancak ülkeyi ziyaret edenler daha önce hiç olmadığı kadar çok para harcadılar. Nitekim Çin’den gelen uluslararası ziyaretçiler, 2018’de ABD’de 36,4 milyar dolar harcadı, bu rakamın 2017’deki önceki rekor ile karşılaştırıldığında %3 arttığı açıklandı. Law’a göre ABD-Çin turizm ticaretinin sağlığı, Çin’in ABD’ye yatırım yapması için önemli bir desteği teşkil edebilirdi.
Ve Law, ileriye bakıldığında Amerikan evlerinin birçok Çinli için cazip kalmasını umduğunu kaydetti. “Çin her zaman ABD mallarının önemli alıcıları olacak ve şimdi bile muhtemelen hala ülkedeki en büyük yabancı alıcı grubu” diyen Law, alıcıları en çok geren şeyin belirsizlik olduğunu da ekledi. “Ticaret savaşı basitçe yeni bir normale dönerse veya iyi koşullarda çözülürse, muhtemelen ABD’de Çin’in alımında bir artış göreceksiniz. ABD mülkiyeti için hala muazzam bir talep var. Hala dünyadaki en likit ve çekici piyasa.” dedi.