
Yaşanan gelişmeler ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD borsalarını desteklemekle Çin ekonomisine zorluk çıkarmak arasında seçim yapmak zorunda kalabileceğini gösterdi. Her iki taraftan da gelen raporlar, bu hafta kadar yakın ihtimalli olan bir ticaret anlaşmasına işaret ederken Trump’tan gelen sürpriz hamle, aradaki gerilimin daha da yükselebileceği sinyalini verdi.
Çin mallarına daha fazla vergi getireceğini açıklayan Trump bir tweetinde de; “Çin ile ticaret anlaşması devam ediyor ancak yeniden müzakere etmeye çalıştıkları için çok yavaş” dedi. Dow Jones vadelileri Trump’ın tarife açıklamasıyla 450 puan düşerken Çin piyasaları da bugün yüzde 5 civarında düştü.
Bu noktada Eurasia Group’tan Michael Hirson, “Trump’ın son hamlesi ekonomik kaldıraç oranını artırıyor ancak Çin’in kendi şartlarına teslim olmasını sağlamayacak” dedi.“Çin’in siyasi bağlılığı, Pekin’e Trump’ın baskısına dayanmak için önemli bir varlık veriyor ve büyümeyi sürdürüp ekonomideki zayıf noktaları desteklemek için ekonomik önlemler uygulamasını sağlıyor. Bununla birlikte Pekin’in mücadelesinin daha da zorlaştığına dair bir soru işareti yok.” ifadeleriyle düşüncesini açıkladı. Öte yandan, 200 milyar dolarlık tarife artışının bu yılın başlarında planlanan artırımın gecikmeli bir uygulaması olacağı söylendi.
Ne var ki Marro, 325 milyar dolarlık Çin malı üzerine yüzde 25’lik tarifenin ve Pekin’den gelebilecek olası misillemelerin Çin’in gayri safi yurt içi hasılasına en az yüzde 0.3 ya da 0.4 puan darbe indirebileceğini, bunun da Çin büyümesini yüzde 6 aşağısına çekebileceğini de belirtti. UBS ekonomistleri de benzer tahminlerde bulunurken bugünkü notlarında ABD’nin Çin’in tüm ihracatlarına yüzde 25 tarife uygulaması durumunda Çin’in GSYH büyümesini daha fazla politika teşvikiyle bile yüzde 6’nın üzerinde tutamayabileceğini öngördü.
Tarife artışının yalnızca 250 milyar dolarlık Çin malı üzerine yüzde 25’lik vergiyle sınırlı kalması durumunda ise Çin büyümesinin bu yıl hala yüzde 6 seviyelerinde olabileceğini kaydetti. Bu da halihazırda ekonomisini istikrarlı tutmaya çalışan Pekin için daha fazla baskı anlamına gelecekti. Resmi rakamlar büyümenin geçen yıl yüzde 6.6 ile son 28 yılın en yavaş seviyesine gerilediğini gösterirken Başbakan Li Keqiang Mart ayında bu yılki büyüme hedefinin yüzde 6 ila yüzde 6.5 arasında olacağını ve ülkenin zorlu bir mücadele için hazırlıklı olması gerektiğini açıklamıştı.
Bunların yanı sıra perakende satışlar ve endüstriyel üretim rakamları da beklentilerin üzerinde gelmişti. Citi’nin küresel ekonomisti Cesar Rojas da son gelişmelere atıfta bulunduğu notunda, “Çin ekonomisi istikrar kazanırken Çin, ABD’ye ek tavizler vermeye daha az istekli olacaktı” dedi. İlave olarak, negatif tweetlerin ABD borsalarında Çin borsalarına göre daha yüksek etki yarattığını ve bu nedenle ABD yönetiminin geri adım atabileceğini öne sürdü.
İlk çeyrekte yüzde 3.2 büyüyen ABD’nin durumuna işaret eden Rojas, Trump’ın güçlü bir ekonomi tarafından cesaretlendirildiğini ve tehdidini kuvvetle muhtemel sürdüreceğini aktardı. Haberde Çin Merkez Bankası’nın bugün 15 Mayıs’ta yürürlüğe girecek küçük ve orta ölçekli bankalar için rezerv gereksinim oranını düşürmeyi hedeflediğini açıkladığı bilgisi de verildi. Yeni politikanın özel olarak işletilen küçük ve mikro ölçekli işletmeler için uzun vadeli finansmanda yaklaşık 280 milyar yuan dağıtacağı söylendi.
Nomura ekonomisti ve ekibi de bugünkü notunda Çin ekonomisinin Mart ayında şaşırtıcı derecede iyi performans gösterdiğini ve Nisan’da hisse senetlerinin daha da artmasını sağladığını bildirdi. “Zorunlu rezerv oranları indirimini duyurma kararı, büyük olasılıkla ABD-Çin ticaret müzakerelerindeki ani değişimin olumsuz etkisini dengelemek için yapıldı. ABD ile Çin arasındaki ticaret çatışmasının kötüleşmesinin Pekin’i başka bir güvercin duruşuna yönlendireceğini düşünüyoruz.” dedi.