Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

TCMB: TÜFE’de Yavaşlamanın Ana Belirleyicisi İşlenmemiş Gıda

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı.
TCMB: TÜFE’de Yavaşlamanın Ana Belirleyicisi İşlenmemiş Gıda
Son Güncelleme: 
Yorum

TCMB’nin aylık olarak yayımladığı fiyat gelişmeleri raporunda TÜFE’de yavaşlamanın ana belirleyicisi işlenmemiş gıda olarak belirtildi. Haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 0,03 oranında artarken, bir yılın en düşük yükselişleri gözlendi. Yıllık bazda ise yüzde 2,99 puan azalan enflasyon yüzde 15,72 seviyesine geriledi.

TCMB, dün sabah TÜİK tarafından açıklanan tüketici ve yurt içi üretici fiyat endeksleri verilerini değerlendirdi.

TCMB Enflasyon DeğerlendirmesiÇekirdek enflasyon göstergesi B endeksinin yıllık değişim oranının 0,62 puan düşerek yüzde 16,28 olarak gerçekleştiğini hatırlatan TCMB, TÜFE’deki yavaşlamanın ana belirleyicisinin sebze ürünlerindeki görünüme bağlı olarak düşen işlenmemiş gıda fiyatları olduğunu söyledi. Enerji fiyatlarının ise gerilediğini ve tüketici enflasyonunu olumlu etkilediğini belirtti.

TCMB, “Bir önceki yıldaki yüksek bazın yanı sıra iç talep koşullarındaki zayıf seyir, çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlamayı desteklemiştir. Bununla birlikte temel mal ana eğilimindeki ılımlı seyre karşın, hizmet grubu ana eğiliminde canlı turizm talebi kaynaklı olarak bir miktar yükseliş izlenmiştir,” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası, çekirdek enflasyon göstergelerinin 3 aylık ortamalarını incelediğinde gördüğü yükselişte, hizmet fiyatlarının belirleyici olduğunu söyledi.

Çekirdek Enflasyonda Hizmet Fiyatları BelirleyiciHaziran ayında hizmet fiyatlarının yüzde 1,65 oranında yükseldiğini belirten Merkez Bankası, grup yıllık enflasyonunun 0,23 puan aldığını ve yüzde 14,92 olduğunu ifade etti. Haberleşme hizmetlerindeki yıllık enflasyonun baz etkisiyle düştüğünü, lokanta ve otel grubunun ise turizm canlılığı ile alt hizmet gruplarında da yükseldiğini söyledi.

Ulaştırma grubu enflasyonundaki yükselişin de karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı fiyatlarından kaynaklandığını açıkladı. Eğitim hizmetleri enflasyonunun yukarı yönlü hareketini ise geçmiş enflasyona endeksleme davranışına bağlı olduğunu belirtti.

Temel mal grubu yıllık enflasyonundaki düşüşün, tüm alt gruplardaki gerileme ile devam ettiğine dikkat çekildi.

Temel Mal Grubu Tüm Alt Gruplar DüşüşBu ay dayanıklı mal gurubunda otomobil fiyatlarındaki yüzde 1,04 oranındaki artışa rağmen, diğer alt kalemlerin etkisi ile ılımlı bir fiyat artışı gözlendiği belirtildi. Giyim grubundaki fiyat değişiminin ise dönemsel ortalamaların altında olduğu ifade edildi. TCMB, diğer temel mallarda ise bir süredir yavaşlamakta olan aylık fiyat artışlarının, Haziran döneminde yükseldiğini söyledi.

Merkez Bankası, temel mal enflasyonundaki düşüşün, döviz kuru gelişmeleri ve iktisadi faaliyetteki zayıf seyre bağlı olduğunu açıkladı. Enerji fiyatlarındaki yüzde 1,04 oranındaki düşüşe ise şebeke suyu ve akaryakıt fiyatlarının neden olduğunu belirtti. Dolar kurundaki gelişmeler ve petroldeki düşüşe bağlı olarak akaryakıt fiyatlarının yüzde 2,33 gerilediğini de söyledi. TCMB, şebeke suyu fiyatlarındaki düşüşte ise İstanbul’daki indirimin etkisi olduğunu ifade etti.

Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonunun 9,24 puan azalmasını, sebze fiyatlarına bağlı gerileyen işlenmemiş gıda enflasyonu olarak açıkladı.

İşlenmemiş Gıda Enflasyonu Düşüş EtkisiTCMB, işlenmeiş gıda grubunda yıllık enflasyon yükselişinin sürdüğünü belirtirken, “Taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyon baz etkilerinin yanı sıra sebze fiyatlarının mevsimsel ortalamaların üstünde düşüş göstermesiyle birlikte yüzde 11,48’e gerilemiştir,” ifadelerini kullandı.

Diğer işlenmemiş gıda grubunda; patates ve yumurtada fiyat düşüşünün sürdüğünü; ancak beyaz et ve süt olmak üzere diğer kalemlerde artışın devam ettiği belirtildi. İşlenmiş gıda grubundaki fiyatların, Haziran’da maliyet artışlarının fiyatlara gecikmeli yansıması nedeniyle yüzde 2,44 arttığı açıklandı.

Yİ-ÜFE’de Haziran’da yüzde 0,09 artış yaşandığını belirtilirken, ılımlı artışın döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olduğu söylendi.

TCMB Yİ-ÜFE DeğerlendirmesiHaziran döneminde, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsim etkilerinden arındırılmış ana eğiliminde bir miktar gerileme gözlendiğini belirten TCMB, yine de yüksek seviyelerin korunduğuna dikkat çekti. Ana sanayi grupları incelendiğinde ise fiyatların ara malı ve sermaye malı grubunda gerilediği söylendi.

TCMB, dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları ve enerji gruplarında yükseliş gözlendiğini söylerken, ara mal grubundaki aylık düşüşün, ana metaller, temel kimyasal ürünler ve tekstilden kaynaklandığını açıkladı. Sermaye mallarındaki düşüşte ise metal yapı ürünleri ve motorlu kara taşıtlarının parça ile aksesuarlarının öne çıktığını belirtti.

Enerji grubundaki artışın elektrik üretimi ve gaz imalatındaki fiyat artışları ile sürüklendiğini söyleyen TCMB, petrol ürünlerinin eksi yönde etki ettiğini söyledi.

Dayanıklı ve Dayanıksız Mal Enflasyonu EtkisiTCMB, “Dayanıklı tüketim malları fiyatları mobilya ürünleri, elektrik ürünler ve ev aletleri öncülüğünde artmıştır. Dayanıksız tüketim mallarında ise işlenmiş gıda ürünleri imalatı fiyatlarındaki artış belirleyici olmuş; bu artışın etkisi tüketici fiyatları tarafında da hissedilmiştir. Sonuç olarak bu dönemde tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları bir miktar azalmıştır,” dedi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu