Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

TCMB: TL’deki Değer Kaybına Rağmen Temel Mal Fiyatları Şubat’ta Ilımlı Seyretti

Şubat ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımlayan Merkez Bankası, enflasyondaki artışın büyük oranda gıda fiyatlarından kaynaklandığını bildirdi.
TCMB: TL’deki Değer Kaybına Rağmen Temel Mal Fiyatları Şubat’ta Ilımlı Seyretti
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayı fiyat gelişmeleri raporu yayımlandı. Raporun özet metninde enflasyondaki artışın büyük ölçüde gıda fiyatlarına bağlı olduğu, söz konusu artışın hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda grubundan kaynaklandığı ifade edildi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak enerji grubu enflasyonunda Şubat’ta gerileme kaydedildiği aktarıldı. Hizmet enflasyonunda bir miktar artış, temel mal grubunda ise ılımlı bir seyir izlendiği ifade edildi.

TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporunda B ve C göstergelerindeki yıllık artışın sınırlı düzeyde olduğu söylendi.

TÜFE Yıllık DeğişimŞubat ayında tüketici fiyatlarının %0,35 artış gösterdiği, yıllık enflasyonun ise 0,22 puan artarak %12,37 seviyesine yükseldiği belirtildi. Söz konusu dönemde B endeksinin yıllık bazda 0,17 puan artarak %11,10, C endeksinin ise 0,09 puan artarak %9,97 seviyesine geldiği açıklandı. Bir önceki aya kıyasla gıda grubunda 0,39, hizmet grubunda 0,11 puanlık artış oldu.

Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre üç aylık ortalamalarda B ve C göstergelerinin yatay seyrettiği ifade edildi. Şubat ayında hizmet grubu enflasyonunun %0,84 artarak %12,49’a yükseldiği kaydedildi. 0,30 puan düşüş gösteren temel mal grubu yıllık enflasyonu %7,05 oldu. Dayanıklı mal grubu fiyatlarında %0,67, mobilyada %0,36, otomobilde %0,20 oranında düşüş oldu.

Söz konusu dönemde Türk lirasındaki değer kaybına rağmen temel mal fiyatlarının ılımlı seyrettiği ifade edildi.

Temel Mal ve Hizmet Enflasyonu%0,63 oranında düşüş gösteren enerji fiyatlarının petroldeki zayıflamaya bağlı olarak gerçekleştiği söylendi. Bu doğrultuda enerji grubunda yıllık enflasyon %15,54’e geriledi. Söz konusu dönemde gıda ve alkolsüz içeceklerin yıllık enflasyonu 1,54 puan artarak %10,58’e, işlenmemiş gıdada %4,73 artarak %16,61’e yükseldi.

Yurt içi üretici fiyatları endeksi altında emtia fiyatlarında düşüş olduğu belirtildi.

Yİ-ÜFEYİ-ÜFE’nin aylık bazda %0,48, yıllık %9,26 oranında arttığı hatırlatılan raporda, emtia fiyatlarının gerilediği kaydedildi. Türk lirasındaki değer kaybına bağlı olarak petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarında artış olduğu aktarıldı.

Ana sanayi grubu içerisinde yıllık enflasyon enerji ve dayanıksız tüketim malları gruplarında geriledi. Ancak diğer kalemlerde artış gösterdi.

Dayanıklı tüketim mallarındaki artışın mobilya fiyatlarından, sermaye mallarındakinin metal yapı ürünleri, motorlu kara taşıtları ve makinelerden, ara malındakinin ise demir-çelik ve metal ürünleri ile tekstil sektöründen kaynaklandığı açıklandı. Dayanıksız tüketim malları içerisinde tütün fiyatlarındaki düşüşün dikkat çektiği ifade edildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu