
Covid-19’a yönelik kısıtlamaların ortasında Singapur PMI, bir önceki ayın 50,5’inden Ocak 2021’de 21 ayın en yüksek seviyesine ulaşarak 52,9 oldu. Bu da Singapur özel sektörünün 2021’e daha parlak bir okumayla başladığını gösterdi. Toparlanma; üretimdeki keskin büyüme, yeni siparişler ve stok artışı ile desteklendi.
Bu arada gönüllü istifalar işgücünde daha fazla kesintiye ve tamamlanmamış siparişlerin birikmesine neden oldu. Ayrıca 12 aylık çıktı görünümü, kısıtlamaların hafifletilmesi ve iyimserliğe katkıda bulunan talebin artması umutları ile tarihsel güçlü seviyelerde kaldı.
IHS Markit Singapur PMI Aralık’taki 50,5’ten Ocak’ta 52,9’a yükselerek ülkenin özel sektöründeki iş koşullarında keskin bir genel iyileşmeye işaret etti.
PMI’daki güçlenmenin arkasında, katkıda bulunan iki temel bileşendeki artışlar vardı ki bunlar üretim ve yeni siparişler oldu. Haziran 2018’den bu yana en güçlü büyüme hızıyla siparişler ikinci ayında arttı. Bununla birlikte, yılın başında ihracat seviyeleri genel olarak değişmedi.
Yeni siparişlerdeki büyümeyi karşılamak için üretim, Nisan 2019’dan bu yana en keskin oranda arttı. Katılımcılar, yılın başında işgücü sayısında sık sık alıntı yapılan gönüllü istifalarla işten çıkarmalara dikkat çekti. Bu, mevcut azaltım süresini 17 aya çıkardı.
Personel kesintileri ve sipariş defterlerinde daha hızlı genişleme ile birlikte 12 aylık zirveye çıkan birikim hızıyla birlikte kapasite baskıları yoğunlaştı.
Daha fazla çıktı ve gelişen talep ortamı, satın alma faaliyetinde bir artışa katkıda bulundu. Genişleme oranı genel anlamda keskin ve Haziran 2014’ten bu yana en hızlı seviye oldu. Artan talep neticesinde firmalar, girdi stoklarına 11 ay sonra ilk kez ekleme yaptı.
Şirketlerin sıklıkla daha sıkı COVID-19 kısıtlamalarından bahsettiği denizaşırı pazarlarla tedarik zinciri baskıları yıl sonunda artmaya devam etti.
Teslimat süreleri Ocak 2020’den bu yana her ay uzadı. Ortalama girdi fiyatları, yüksek nakliye ve malzeme maliyetlerine bağlı olarak Ocak ayında daha da yükseldi. Enflasyon oranı Aralık ayından bu yana yavaşladı.
Bu arada, satışları artırmaya yönelik çabaların satış fiyatlarında düşüşe yol açmasıyla promosyon faaliyetleri devam etti. Ancak iskonto oranı art arda dördüncü ayında azaldı. Son anket dönemindeki daha güçlü işletme koşulları, görece güçlü olan güven ile iş görünümüne yansıdı.
Daha fazla talep, iş genişletme planları ve COVID-19 kısıtlamalarının hafifletilmesine yönelik umutlar iyimserliği körükledi. Fakat 2020’nin sonundan bu yana, ekonomik belirsizliğin iyimserlik derecesini baskılamasıyla duyarlılık azaldı.
IHS Markit Ekonomisti Shreeya Patel; 2020 yılı boyunca zorlu iş koşullarına katlandıktan sonra iç kaynaklı talep, Nisan 2019’dan bu yana üretimdeki en güçlü artışı desteklediğinden Ocak verilerinin bir miktar pozitiflik getirdiğini söyledi.