
Dünya genelinde koronavirüs vakaları an itibarıyla 6 milyon 400 bin oldu. Kabus aylardır küresel bir tehlike olarak büyüyor. Zaman zaman vaka azalış haberleri duysak da dünyanın bu durumdan kurtulması bir hayli zaman alacak gibi görünüyor.
Pandemi başladığından beri tarihinde ilkleri yaşayan petrol piyasası, hiç şüphesiz fiyatlardaki ciddi düşüşlerle adından söz ettirdi. Dünyanın önde gelen petrol sağlayıcıları ve yetkililer, arz-talep dengesizliğinden doğan bu durumu sonlandırmak için çareyi üretim kısıntısına gitmekte bulmuştu.
Nisan ayı ortasında OPEC+ ve G-20 üye ülkeleri 1 Mayıs’tan itibaren günlük 10 milyon varil üretim kısıntısı anlaşmasına varmıştı. 30 Haziran’a kadar sürdürüleceği kararlaştırılan kısıntının fiyatlardaki aşırı düşüşün önüne geçmesi bekleniyordu.
OPEC+ cephesinden gelen son haber, petroldeki arz bolluğunun yakın zamanda hayata geçirilecek rekor düzeydeki üretim kısıntısıyla engelleneceğine yönelikti. Türlü çabalarla toparlanan petrol fiyatları, şimdi de OPEC+ ülkelerinin kısıntıyı uzatma kararından etkilenecek.
Aralarında Rusya’nın da bulunduğu diğer bazı OPEC+ üyeleri, petrolde üretim kısıntılarının 1 ay daha sürmesini isteyebilir.Mevcut plana göre Temmuz’dan itibaren azaltılacak olan üretim kısıntılarının başta Rusya olmak üzere diğer bazı OPEC+ ülkelerince 1 ay uzatılması isteniyor. Edinilen bazı bilgilere göre kısıntıyı 1 ay daha sürdürmek için henüz bir fikir birliği sağlanmadı. Şimdilik Suudi Arabistan’ın uzatmaya destek verip vermediği belli olmasa da Krallık’ın 1-3 ay uzatmaya sıcak baktığı biliniyor.
Öte yandan petrol fiyatları, 1 Mayıs itibarıyla yapılan üretim kısıntısından sonra bir hayli yükselmeyi başarmıştı. Hatta Mayıs’ta %90 artış meydana geldi. İyi giden fiyat seyri, ilk olarak ABD ve Çin geriliminden aldığı darbe ile gerilerken ardından ekonomilerin yeniden açılışı ve stoklardaki artış damga vurdu.
Ham petrol varil başına saat 16:27’de 35,87 dolardan fiyatlanıyor.Salgında vaka ve ölümlerin yeniden yükselebileceğine ilişkin endişeler, ekonomideki toparlanma ümitlerini de söndürüyor. Dünden bu yana yatay seyrin hakim olduğu fiyatlarda varil başına 35 dolar seviyesinin istikrarlı olduğu görülüyor. Fakat 40 dolara kadar olan fiyatların dahi OPEC+ ülkelerinin kamu harcamaları için yetersiz kalacağı biliniyor.
Analistler petrolde 33,00 – 34,60 dolar seviyelerinin önemli olabileceğini belirtirken, bu seviyeler üzerinin yükseliş beklentisini canlandırabileceği söyleniyor.