
Rusya Merkez Bankası, Eylül toplantısında aldığı kararları açıkladı. Piyasanın beklentisine paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmeyen banka, son dönende ekonomideki toparlanmanın hız kazandığını bildirdi. Ülke gayrisafi yurt içi hasılası, yılın ikinci çeyreğinde %8 oranında daralma göstermişti.
Yapılan açıklamada orta vadede enflasyonu düşüren risklerin devam ettiği belirtildi.
Bloomberg anketine katılan 42 ekonomistin neredeyse hepsi, Rusya Merkez Bankası’nın Eylül toplantısında faizleri es geçeceğini düşünüyordu. Beklendiği gibi oldu ve %4,25 oranı değiştirilmedi.
Bankadan yapılan açıklamada virüs salgını nedeniyle konulan kısıtlamaların ardından ekonomide hafif toparlanma başladığı ancak küresel piyasalarda oynaklığın devam ettiği belirtildi.
Jeopolitik risklerin rubleyi zayıflatması sebebiyle bu ayki toplantıda faiz değişikliği yapılmazken, önümüzdeki dönemlerde faiz oranlarına dair yeni değerlendirmelerin yapılabileceği kaydedildi.
İşletmelerin ve hanehalkının enflasyon beklentilerin yüksek olduğu söylenen toplantı tutanaklarında, temel olarak faiz kararı verilirken iç ve dış koşulların da değerlendirildiğinden altı çizildi.
Son aylarda tüketici fiyatlarındaki artışın, bankanın beklentilerinin üzerinde gerçekleştiği ifade edildi.
Rusya’da tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında yıllık bazda %3,6’ya yükseldi. Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi %4 seviyesinde. Sektörlerdeki toparlanmanın farklılık göstermesi sebebiyle tüketici alışkanlıklarının kriz öncesi döneme dönme sürecinin aynı olmadığı ifade edildi.
Mevcut para politikası ve genel tablo itibarıyla TÜFE’nin bu yıl sonunda %3,7 – 4,2, gelecek yıl %3,5 – 4,0 ve daha sonraki yıllarda %4 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Bir önceki toplantıya kıyasla parasal gevşemenin yavaşladığı belirtilen toplantı tutanaklarında, pandeminin etkilerine değinildi.
Rusya vaka sayısı bakımından dördüncü sırada yer alarak karamsar bir tablo çiziyor. İlk sırada 6 milyon 876 bin vakayla ABD yer alırken, onu 5 milyon 214 binle Hindistan, 4 milyon 457 binle Brezilya ve 1 milyon 91 binle Rusya izliyor. Rusya’da şu ana kadar 19 binden fazla insan Covid-19 virüsü yüzünden hayatını kaybetti.

Salgını durdurmak için devreye sokulan kısıtlamalar ekonomide de düşüşe yol açtı. 18 Eylül tarihli toplantı metninde, ikinci çeyrekte %8 daralan ekonominin, tahminlerden daha iyi bir tablo çizdiği söylendi. Diğer yandan zayıf dış talebin ekonomik aktiviteyi yavaşlatmaya devam ettiği kaydedildi.
Kısıtlamalar nedeniyle üretim ve tedarik zincirinin aksadığı, normalleşmeye geçilse bile eski düzene ulaşılmasının zaman alacağı söylendi. Bu nedenle kısa vadede döviz kuru, enflasyonist baskılar, talep zayıflığı, jeopolitik gelişmeler ve küresel belirsizliklerin risk unsurları olarak öne çıktığı kaydedildi.