Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Rusya’da Hizmet Sektörü Ekim’de 10 Ayın En Hızlı Daralmasını Gösterdi

Rusya'nın Ekim ayına ait hizmet satın alma yöneticileri endeksi verisi, Aralık 2020'den bu yana görülen en hızlı düşüşü kaydetti.
Rusya’da Hizmet Sektörü Ekim’de 10 Ayın En Hızlı Daralmasını Gösterdi
Son Güncelleme: 
Yorum

IHS Markit tarafından Rusya’nın hizmet sektörüne ilişkin Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri yayımlandı. Buna göre; hizmet ekonomisinin Ekim ayında 10 ayın en hızlı daralmasını gösterdiği sonucu elde edildi.

Faaliyette görülen yenilenen düşüş, zayıf müşteri talebinden ve yeni işlerde daralmaya geri dönüşten kaynaklandı. Yeni çalışmadaki gerileme, genel olarak yalnızca marjinal olsa da 2021’in başından bu yana görülen ilk zayıflama oldu.

Rusya’da azalan talep koşulları, birikmiş iş yüklerinde daha fazla düşüşe neden oldu. Aynı zamanda kapasite üzerindeki baskının azalması istihdamda yeni bir düşüşe yol açtı. Daha büyük tedarikçi ve hizmet maliyetleri kısmen müşterilere aktarıldığı için girdi fiyatı ve çıktı ücreti enflasyonu hızlandı.

Rusya hizmet PMI verisi Eylül’deki 50,5 seviyesinden Ekim’de 48,8 seviyesine geriledi.
Rusya Hizmet PMI İş Aktivitesi Endeksi - Ekim 2021
Kaynak: IHS Markit

Anket katılımcıları, düşük müşteri talebinin daralmayı tetiklediğini bildirirken, firmalar da olumsuz koşullardan bahsetti. İş güveninin, devam eden Covid-19 kısıtlamalarının uzun ömürlü olmasına ve artan vakalara ilişkin endişeler arasında uzun vadeli seri ortalamasının altına düştüğüne işaret edildi.

IHS Markit Rusya Bileşik Çıktı endeksi ise Ekim’de 50,5 seviyesinden 49,5 seviyesine geriledi. Hizmet sektörü faaliyetindeki daralmanın, imalat üretimindeki daha hızlı bir genişlemeye ağır bastığı bildirildi.

Hizmet sağlayıcılar ise yeni işlerde düşüşe dönüş, dördüncü çeyreğin başında özel sektör yeni siparişlerinde marjinal bir düşüşe neden oldu. Yeni ihracat siparişlerinin üretimindeki düşüşün hızlanmasıyla birlikte genel yabancı müşteri talebinin de zayıfladığı söylendi.

Ekim ayında enflasyonist baskıların belirgin kalmaya devam ettiği belirtilirken, girdi maliyetindeki artış hızının, artan hizmet ve tedarikçi fiyatları nedeniyle dört ayın en yüksek seviyesine ulaştığı bildirildi. Benzer şekilde ücret enflasyonun da hız kazandığı ifade edildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu