
Koronavirüs nedeniyle hemen her ülkenin ekonomisinde daralmalar kaydedilirken çok taraflı kurumlar da büyüme hedeflerini düşürüyor. Örneğin Dünya Bankası bu haftaki Küresel Ekonomik Beklentiler raporunda global ekonomi için yüzde 5,2’lik daralma tahmininde bulundu.
OECD ise daha karamsar bir görünüm çizerek daralma tahminini yüzde 7,6 olarak belirledi. Fakat Romanya Başbakanı Ludovic Orban, Perşembe günü yaptığı açıklamada hedefinin Romanya’nın kişi başına düşen GSYİH’sini beş yıl içinde AB ortalamasının üzerine çıkarmak olduğunu söyledi.
Ülkenin istatistik ofisi INS, bu hafta Romanya’nın ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,4 büyüdüğünü duyurdu.
Kaynaklarda Ludovic Orban’ın iddiası gerçekçi olmasa da cesur olarak nitelendirildi. 2018’de Romanya’da kişi başına düşen GSYİH’si, bir önceki yıla göre 2 puan artışla AB ortalamasının %65’i seviyesindeydi. Başbakan Orban, önümüzdeki iki yıl boyunca Romanya’nın bu büyüklüğün ekonomik gelişimi için gereken projelerin çoğunu başlatması gerektiğini belirtti.
Agerpres’in haberine göre Başbakan Orban, online bir konferansta şu ifadeleri kullandı: “Hedefim, Romanya’nın en fazla beş yıl içinde Avrupa düzeyinde kişi başına ortalama GSYİH ve ortalama geliri aşmasıdır.” Romanya’da kişi başına gayri safi yurtiçi hasılası en son 2018 yılında 11.534,90 ABD doları olarak kaydedildi.
Fakat Orban’ın iddialı GSYİH hedeflerine karşılık, daha bu hafta gelen tahminlere göre Romanya ekonomisini zor günler bekliyor.
Dünya Bankası Romanya’nın 2020’de yüzde 5,7 daralırken, 2021’de yüzde 5,4 toparlanacağını öngördü.
Daha sert düşüş bekleyen Avrupa Komisyonu, yüzde 6’lık daralma ve 2021’de yüzde 4,1 iyileşme tahmininde bulunmuştu. EBRD ise Mayıs ayında yayımladığı raporda Romanya’nın 2020’de yüzde 4 daralırken 2021’de aynı şekilde toparlanacağını öngörmüştü.
Yeni tahminlerini bu hafta açıklayan OECD’nin raporuna baktığımızda ise 2020’de ikinci bir virüs salgını meydana gelirse Romanya ekonomisinde yüzde 8,6’lık daralma ve ikinci bir salgın dalgasından kaçınılması durumunda yüzde 6,5’lik daralma yaşanmasının beklendiğini görüyoruz.
Ayrıca OECD, söz konusu olumsuz şokların her iki senaryoda da ekonomi üzerinde uzun süreli bir etkiye sahip olacağını ve GSYİH’nin 2021’in sonunda kriz öncesi seviyesinin altında kalacağını da eklemiş.