Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Nisan’da Euro Bölgesi ÜFE’si %2, AB’ninki ise %1,9 Geriledi

Pandemi etkileriyle Nisan'da gerileyen Euro Bölgesi Mart ÜFE'si Nisan'da da aynı eğilimini devam ettirdi.
Nisan’da Euro Bölgesi ÜFE’si %2, AB’ninki ise %1,9 Geriledi
Son Güncelleme: 
Yorum

Dünyanın aylardır kurtulamadığı kabus koronavirüste 6 milyon 474 bine çıkan vakalar nedeniyle 383 bini aşkın insan hayatını kaybetti. ABD’de 1,8 milyonun üzerinde vaka ve 108 binin üzerinde ölüm rapor edilirken; Brezilya, Rusya, İspanya, Birleşik Krallık ve İtalya durumun kötü olduğu diğer ülkeler arasında bulunuyor.

Avrupa, pandemiden oldukça derin yaralar aldı ve buna bağlı olarak da ekonomik anlamda birtakım zorluğun ortasında kaldı. Euro Bölgesi’nin şimdiye kadar görülmemiş bir resesyon yaşayacağı öngörüldü. Kötüleşme salgının etkisini artırdığı Mart ayından itibaren rakamlara da yansıdı.

Mart’ta bir önceki aya kıyasla %1,5 gerileyen Euro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Nisan’da önceki aya kıyasla %2 düştü.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat),  Mart ayı itibarıyla güçlü önlemlerin devreye girdiği bölgede ÜFE’nin Nisan’da aylık bazda %2 gerilediğini duyuran raporu yayımladı. 19 üyenin yer aldığı bölgede ÜFE’nin yıllık bazdaki düzeyi ise %4,5 gerilemeye işaret etti. Bu durum salgının ekonomiye verdiği hasarları yansıttı.

Eurostat’ın verileri, Avrupa Birliği’nde (AB) Nisan ÜFE’sinin önceki aya kıyasla %1,9 gerilediğini söyledi.

AB’de aynı endeks Mart’ta bir önceki aya kıyasla %1,4 gerilemişti. Nisan’da da devam eden düşüş eğilimi, Avrupa ekonomisinin salgından aldığı darbenin bir sonucu oldu. AB ÜFE’sinin yıllık bazdaki değişimi ise %4,3 düşüşe işaret etti.

ÜFE En Fazla Değişen Ülkeler
Kaynak: Eurostat

Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi AB ülkeleri içinde ÜFE’de aylık bazda değişimin en fazla yaşandığı ülkeler %3,6 ile Litvanya, %3,4 ile İtalya ve %3,0 ile İspanya oldu. Hemen ardından ise Fransa geldi.

ÜFE’si en fazla artan ülkeler Malta, Slovenya ve Lüksemburg olurken; oranlar sırasıyla %0,5, %0,3 ve %0,1 oldu. Slovenya salgınla başa çıkmada oldukça başarılı bir yol izlemiş ve salgını yenen tek Avrupa ülkesi olmuştu. Çok sayıda ülke içinden ÜFE’nin yalnızca üç yerde artması oraların salgından daha az yara aldığını düşündürdü.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu