
Morgan Stanley, yayınladığı bir raporda Çin’in görünümüne işaret ederek ülkenin yabancı sermayeye daha fazla bağımlı olacağını öngördü. Yatırım bankası Salı günü yayınladığı bir raporda; “ekonominin cari hesabı uzun vadeli bir düşüş içinde ve ekonominin gelecekteki büyümesi giderek artan bir şekilde yabancı sermayeye bağlı olacak” dedi.
Çin’in son kez cari işlem açığına sahip olduğu zamanın 1993 yılı olduğu ve bir ülkenin borçlarla faaliyet göstermesinin ithal ettiği mal, hizmet ve yatırımların toplam değerinin ihraç ettiği toplam değerini aştığı bir açıklık dönemini ifade ettiği hatırlatıldı.
Ne var ki yatırım bankası 1993’ün aksine bir açığa doğru kaymanın sürdürülebileceğini ve Çin’in 2020’den itibaren yabancı sermayeye daha fazla bağımlı olma yolunda ilerlediğini kaydetti.Çin’in cari hesap fazlası 2017yılının üçüncü çeyreğinde gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 10.3’ündeyken 2018’de yalnızca yüzde 0.4 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu yıl ise cari hesap açığının gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 0.3’ü olabileceği ve 2020’de yüzde 0.6’ya çıkabileceği tahmin ediliyordu. Bu Çin’in 2007’de 420 milyar dolarlık büyük bir cari hesap fazlası olduğu veya gayri safiyurt içi hasılasının yüzde 9.9’una tekabül ettiği altın günlerine kıyasla çok ciddi bir düşüş yaşandığına işaret ediyordu.
Morgan Stanley raporunda; “Yaşlanan nüfus arasında gerileyen ulusal tasarruf oranı nedeniyle Çin’in 2019’dan itibaren yıllık cari işlem açığına geçmesini bekliyoruz” ifadeleriyle görüş bildirdi. Açığın bir ülkenin gelirinden daha fazla harcadığı anlamına geldiği ve ülkenin ulusal tasarruf oranı düşüyorsa o zaman ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla yabancı sermaye çekmesi gerekeceği aktarıldı. Raporda ihracattaki daralan payının yanı sıra ithal mallar ve yurt dışı turizm için artan talebin daralan fazlalığı kötüleştirdiği de bildirildi.
Kasvetli görünümle Morgan Stanley, Çin’in açığı finanse etmek için 2019’dan 2030’a kadar yıllık en az 210 milyar dolarlık net yabancı sermaye girişine ihtiyaç duyacağını öngördü. Banka fon açığının başlangıçta 2019’dan 2020’ ye kadar yılda 50 ila 90 milyar dolar arasında olacağını fakat 2020’de aşamalı olarak 200 milyar dolara genişleyeceğini tahmin etti.
“Bu, Çin’in iç hisse senedi ile tahvil piyasalarının açılışını hızlandırarak ve Çin yuanının statüsünü uluslararası rezerv para birimi olarak yükselterek; iş ortamını daha da iyileştirmesi ve doğrudan yabancı yatırım girişlerini çekmesi gerektiği anlamına geliyor.” diyen Morgan Stanley, yine de yatırımcıların bu gelişmeler arasında bazı fırsatları yakalayabileceklerini de vurguladı.