
Malta Dışişleri ve Ticaret Geliştirme Bakanı Carmelo Abela, Türkiye’nin Malta’ya direkt yatırımlarının fazla olmasından dolayı, Malta’nın da Türkiye’ye olan direkt yatırımlarının artabileceğini düşündüğünü söyledi. Daha da yüksek olabileceğinden bahseden Abela, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik bağların son derece güçlü olduğu vurgusunda bulundu.
Bakan Abela, iki ülke arasında muhteşem ve giderek artan ekonomik-siyasi bağlar olduğunu ve bunun önemli görüldüğünü ifade etti.“Siyasi ve iş çevrelerine baktığımızda, bunun ne kadar önemli olduğunu görüyoruz,” diyen Abela, bütün unsurların her alanda çok pozitif bir iş birliği inşa etmek ve bunu sürdürmek açısından önemli olduğunu dile getirdi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye Malta İş Konseyi Toplantısı gibi organizasyonların iki ülkenin birbirini daha yakından tanıması için fırsatlar sunduğundan da bahsetti.
Geçmişten beri iki ülkenin siyasi ziyaretlerde bulunduğunu belirten Abela, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Malta’yı ziyaret ettiğini, 2017 yılında büyükelçiliğinin açıldığı zaman kendisinin de Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyledi. Siyasi görüşmelerin iş hayatına ve topluluklara çok yardımcı olduğunu belirten Abela, iş çevrelerinin bir araya gelmesinde ve görüşmelerinde inisiyatif aldıklarını ifade etti.
Abela, iki defa düşünmeden birbirimizle iş ve yatırım yapmanın startının verilebileceğine dikkat çekti.Malta ile Türkiye arasında 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefine değinirken, daha önce iki ülkenin bu rakama ulaştığını hatırlattı. Bazı sebeplerden dolayı bu rakamın düştüğünü söyleyen Abela, “Bu ölçütü gerçekleştirmemiz ve bu seviyelere ulaşmamız için birbirimizden uzak kalmamalıyız,” ifadeleini kullandı.
Ticaret hacminde yaşanan azalmanın nedenlerinden birisinin mineral yağlar ve yakıtlarla alaklı olduğunu söyledi. Açık bir piyasaya işaret eden Abela, alım yapılan yerlerin zaman zaman değiştirildiğini belirtti. Problemin sadece bu ise hedefe ulaşılabileceğine dikkat çekti. Aynı zamanda Türkiye ile Malta’nın mevcut alanlar dışında ortak çalışabileceği diğer alanlara ilişkin görüşlerinden de bahsetti.
Abela, finansal hizmetler, oyun endüstrisi ve blockchain teknolojisi gibi alanlarda da iki ülkenin iş birliği yapabileceğini dile getirdi.Blockchain ve ilgili sektörler konusunda yasal düzenlemeler yaptıklarından bahseden Abela, hukuki düzenleme yapan ilk ülke olduklarını açıkladı. Bu durumun rekabet üstünlüğü sağladığını belirten Bakan, Türkiye ile birlikte keşfedebilecekleri bir alan olduğuna işaret etti. Halihazırda iş birliği yapılan altyapı alanında ise yeni fırsatlar olduğunu dile getirdi.
Turizm sektörüne işaret eden Abela, iki ülkenin şu an sahip olduğu iyi iletişim sayesinde turizm sektöründe iş birliğinin artabileceğini söyledi. Şu an bir artış görüldüğünü ve Türkiye’nin bir tatil bölgesi olduğunu belirtti. Malta’nın Türkiye hakkında daha fazla bilgiye sahip olması gerektiğini de vurguladı.
Bakan Abela, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasını desteklediklerini açıkladı ve politik açıdan bunu istediklerini söyledi.Abela, “Politik açıdan bakarsak, bir ülke ve insanlar AB’ye üye olmak istiyorsa biz bunu destekliyoruz. Türkiye şimdiye kadar bu ülkelerden birisi. AB’ye üye olmak isteyen her ülke için geçerli olan bir süreç var. Biz de 2004 öncesi bu süreçten geçtik. Politik açıdan da Türkiye’nin AB’ye katılmak istemesini destekliyoruz,” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Malta’ya oranla daha fazla yatırım yapıyor olmasının kendilerini şaşırtmadığını söyleyen Abela, Türkiye’ye göre ülkenin büyüklüğünün ve nüfusunun farklı olduğunu belirtti. Aynı zamanda yatırımın hacminin değil, kalitesinin kendileri için önemli olduğundan da bahsetti.