
Koronavirüs dünya genelinde 6 milyon 731 bin kişiye bulaşırken yarattığı hasar sağlık, sosyal ve ekonomi olarak her alanda etkisini hissettiriyor. Şu ana kadar 394 bine yakın insanın yaşamını kaybetmesine sebep olan pandemi süresince özellikle Mart ayında neredeyse tüm dünyada hayat durma noktasına geldi.
İş yerlerinin çoğunun kapatılması beraberinde ilk başta işsizlik sorununu getirdi. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa’da birkaç ay içinde milyonlarca insan işsiz kaldı ya da ücretsiz izne çıkarıldı.
Bunun yanında sanayi ve imalat olmak üzere tüm sektörlerde yavaşlama gerçekleşti. Bu doğrultuda küresel ekonomiye dair olumsuz tahminlerin ardı arkası kesilmedi. Ancak tüm karamsar tabloya rağmen “V” şeklinde toparlanmaya imkan veren isimler mevcut.
Chatham House Başkanı Jim O’Neill, CNBC’ye verdiği demeçte küresel ekonomiye dair beklentilerini paylaştı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hazırlanan son rapora göre bu yıl dünya ekonomisinin pandemi etkisiyle %3 oranında daralması bekleniyor. Bu oran için yapılan tahminler kurumlara ve kişilere göre elbette değişkenlik gösteriyor.
Örneğin Birleşmiş Milletler, global ekonominin 2020 yılında %3,2 ile Büyük Buhran’dan bu yana en keskin düşüşünü kaydedeceğini öngörüyor.
Eski Goldman Sachs baş ekonomisti Jim O’Neill ise erken göstergelerin ve açıklanan geçici verilerin birçok ülkeyi korkuttuğunu fakat halen “V” şeklinde toparlanmanı mümkün olduğunu söyledi. Getirilen tüm kısıtlamalara rağmen küresel hisse senetlerinde halen yükseliş olduğunu hatırlattı.
Hiç kimsenin salgının bu kadar şiddetli olacağını hesaplamadığını söyleyen O’Neill, ekonomilerin açılmaya başlamasıyla birlikte en kötüsünün geride kaldığına vurgu yaptı. Örneğin dün açıklanan verilere göre ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 30 Mayıs ile biten haftada 1,88 milyona geriledi.
Bu sayı beklentinin üzerinde gelse de yine de son haftalardaki rekor artış ile kıyaslandığında kayda değer bir iyileşme gösterdiği göz ardı edilemez. O’Neill, bugün açıklanan ABD tarım dışı istihdam rakamlarında daha fazla düşüş olmasını bekliyordu ancak yayımlanan rapor birçok ekonomisti şaşırttı .
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre tarım dışı istihdam Mayıs ayında artış gösterdi.
Tarım dışı istihdam Mayıs ayında 2,5 milyonluk artış gösterdi. Salgının hız kesmeden devam etmesi ve George Floyd’un ölümü sebebiyle başlatılan ırkçılık karşıtı protestolar göz önünde bulundurulduğunda, istihdamdaki artış sürpriz oldu.
Piyasanın beklentisi 7,5 milyon azalma olması yönündeydi. Böylelikle işsizlik oranı %14,7’den %13,3’e geriledi. Bank of America küresel ekonomi başkanı Ethan Harris, Mayıs’ın geçiş ayı olduğunu, normalleşmeye geçilmesiyle artık işe alımların yeniden başladığını dile getirdi.
Bu doğrultuda bir sonraki raporun daha pozitif gelmesi bekleniyor. Kaybedilen işgücünün önümüzdeki 3-6 ay arasında yerinin geri dolacağını öngören Harris yıl sonu işsizlik oranını %11 olarak tahmin ediyor. Öte yandan Dow Jones ekonomistleri işsizlik oranının %20 seviyelerine çıkacağını öngörüyor.