
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan, 11. Kalkınma Planı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. 2019 ve 2023 yıllarını kapsayan plan; tüm bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek teşekküllerinin ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlandı.
19 bin kişinin fikir ve önerileri alınarak hazırlanan planın hedefleri arasında; milletin temel değerlerini ve beklentilerini karşılamak, ülkenin refah düzeyini artırmak ve uluslararası konumunu yükseltmek gibi amaçlar yer alıyor.
11. Kalkınma Planı ile Türkiye’nin en yüksek insani gelişmişlik seviyesindeki ülkeler arasına girmesi hedefleniyor.Her anlamda verimliliği ve rekabetçiliği artırmayı amaçlayan planın, topyekün bir değişim ve dönüşüm içerdiği aktarıldı. Yapılacak değişimler sayesinde Türkiye’yi yüksek gelirli ülkeler arasına taşımanın yanında, insani gelişmişlik düzeyi en gelişmiş ülkeler arasına da girilmesi hedefleniyor.
Bu doğrultuda 2023 yılında kişi başına düşen milli gelirin 12 bin 484 dolara, GSYH’nin 1 trilyon 80 milyar dolara ve ihracatın 226,6 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Son açıklanan verilere göre %14,1 olan işsizlik oranının %9,9 seviyesine indirilmesi, enflasyonda ise tek hanede kalıcı düşüş sağlanması planlanıyor.
Meclis’e sunulan plan kapsamında uygulanacak politikalarla, ithalatın 293,8 milyar dolara düşürülmesi, turizm gelirlerinin artırılarak, cari açığın milli gelire oranının %0,9’lara çekilmesi amaçlanıyor.
Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, enflasyonda hedeflenen %5’e doğru kademeli bir şekilde gidilecek.Planın uygulanacağı süre zarfı boyunca uluslararası doğrudan yatırımların özellikle sanayi sektörüne çekilmesi ve yeni yatırımların artırılması sağlanacak. 2023 yılına gelindiğinde GSYH’ye oranla kamu kesimi borçlanma gereğinin %1,7, genel devlet açığının %1,8 ve merkezi yönetim bütçe açığının ise %2 seviyesinde gerçekleşmesi için çalışılacak.
Nitelikli büyümeye destek veren, maliye politikası çerçevesi mali disiplini esas alan, etkinliğe ve verimliliğe dayalı çalışmalar yapılacak. 2023 yılında 4,3 milyon kişiye ek istihdam sağlanacak.
Kalkınma planının taşıyıcı sütunları; hukukun üstünlüğü, güçlü demokrasi, temel hak ve hürriyetleri korumak olacak.Eğitim ve milli teknoloji hamlesi ile kalkınmanın hızlandırılması, her alanda rekabetçiliği ve verimliliği artırıcı adımlar atılması hedefleniyor. Ekonomide istikrar ve süreklilik amaçlayan plan temel olarak 5 ana eksenden oluşuyor. Bunlar;
- Rekabetçi Üretim ve Verimlilik; Bu eksen altında ekonomide rekabetçilik ve verimlilik artışı sağlayacak yapısal dönüşümler hayata geçirilecek.
- İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi; Para, gelir-giderler, dış ticaret politikaları ve maliye gibi konularda güçlenilecek. Makroekonomik hedeflere ilişkin prensipler uygulanacak.
- Nitelikli İnsan ve Güçlü Toplum; Bu madde altında kapsayıcı büyümenin belirgin bir biçimde hayata geçirilmesi, beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve refahın toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılması amacıyla politikalar uygulanacak.
- Yaşanabilir Şehirler ve Sürdürülebilir Çevre; Şehirlerde ve kırsal alanlarda yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının azaltılması, ekonomik ve sosyal faydanın artırılması, çevrenin korunmasına yönelik çalışmalar ise bu çatı altında yer alacak.
- Hukuk Devleti, Demokratikleşme ve İyi Yönetişim; Bu son madde kapsamında ise hukuk devleti ve demokratikleşme ilkelerinin, devleti oluşturan tüm kurum ve kuruluşlarda güçlü bir şekilde egemen kılındığı, şeffaflık ve hesap verebilirliğin olduğu, kamu yönetiminde katılımcılığın sağlandığı politikalar hayata geçirilecek.