
Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Temmuz ayı perakende satışlarının yıllık bazda yüzde 2,8 düştüğü açıkladı. Rakam yüzde 1,7’lik ortalama düşüş beklentisinin üzerinde geldi.
ING’den Robert Carnell verilere ilişkin yazısında, Japonya’nın Temmuz ayı üretiminin Covid öncesi seviyelere yavaş yavaş geri dönmeye devam ettiğini ancak zayıf Temmuz perakende satışlarının gösterdiği gibi iç ekonominin fazla yardım sağlamayacağını ve bunun yavaş bir ilerleyiş olabileceğini aktardı.
Carnell, Japonya gibi gelişmiş piyasa ekonomileri için endüstrinin GSYİH‘ye katkısının tipik olarak gelişmekte olan ekonomilerinkinden daha düşük olduğunu hatırlattı.
Ancak Japonya’nın nispeten hala sağlam bir endüstriyel temelini koruduğunu ve her yıl GSYİH’nin %30’unun biraz altında olduğunu ekledi.ING – Production slowly recovering in Japan: Japan’s production for July continues the slow crawl back to pre-Covid levels, but as weak July retail sales indicate, the domestic economy is not going to provide much assistance, and this could be a slow march https://t.co/j7n8qms2bK
— ResearchPool (@ResearchPool) August 31, 2020
Dahası hizmet tarafının çok daha büyük olsa da bunun bir kısmının da üretim döngüsüne bağlı olduğunu aktardı. Sonucunda aylık üretim verilerinden ekonominin genel eğilimleri hakkında biraz bilgi edinebileceklerini savundu.
Temmuz ayı okumasının cesaret verici göründüğünü ancak bu gibi değişken verilerin en iyi yıllık bazdaki verilerin prizmasından görülebileceğini kaydetti. Ve bunlar üretim yavaşlamasının Haziran’daki yüzde eksi 18,2’den Temmuz’da yüzde eksi 16,1’e düştüğünü gösterdi.
ING ekonomisti Carnell, yönün iyi olsa da ilerleme hızının Mayıs’taki dip seviyeden halen çok yavaş olduğunu bildirdi.
İç talebin Japonya’nın üretim sektörüne çok fazla destek sağlıyor görünmediğini Temmuz ayı perakende satış rakamlarının da önceki aya (%-3,3) veya önceki yıla (%-2,8) göre fark etmeksizin önceki aya göre herhangi bir iyileşme olmadığını gösterdiğini belirtti.
Bu durumun Temmuz ayında Metropolitan Tokyo bölgesinde en yüksek olağanüstü hallerin uygulanmasını yansıtabileceğini bildirdi. Bununla birlikte Japonya’da Temmuz zirvesinden bu yana günlük yeni vakaların azaldığını ve bunun, Ağustos ve Eylül aylarında harcamaların artmasına yardım edeceğini öne sürdü.
Bu üretim rakamlarında da artış sağlayabilecekken üretimin önündeki en büyük engeli dünyanın başka yerlerindeki talep zayıflığı olarak nitelendirdi. Şu anda 2020 GSYİH büyümesinin yüzde eksi 6,1 olmasını beklediklerini de söyledi. Bu tahminleri daha yükseğe çekmek için bunlardan daha güçlü üretim ve perakende satış rakamlarına ihtiyaç duyulduğunu ekledi.