
Dünyanın en dayanıklı ekonomilerinden birine sahip olan İsviçre, 2020’nin ikinci çeyreğinde %8,2 oranında küçülmüştü. Bu oran, diğer Avrupalı komşularından daha iyi olurken, 1 ay sonra yukarı yönlü revize edilmişti. Böylece ülke ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %7,3 oranında küçülmüş oldu.
İsviçre Ekonomi İşleri Genel Sekreterliği (SECO) tarafından bugün açıklanan raporda ise 2020 yılı boyunca ülkenin %3,8 oranında küçüleceği söylendi.
Büyüme tahminini yukarı yönlü revize eden hükümet, koronavirüs tarafından tetiklenen düşüşün daha az bir seviyede olacağını da sözlerine ekledi. SECO tarafından yapılan son tahmin, İsviçre ekonomisinin 2020’de %6,2 küçüleceği yönündeydi. Bu rakam 1975 yılından bu yana görülen en kötü düşüş beklentisi olarak Haziran görünümünde açıklanmıştı.
SECO, Nisan ayı sonunda başlayan kısıtlamaların hafifletilmesinin toparlanmaya yardımcı olduğunu söyledi. Ancak işsizliğin bir yıl öncesine göre hala yüksek olduğunu dile getirdi. Tüketici ve yatırım talebi ise ikinci çeyrekte beklentileri aşarak, kısa süreli çalışmaya daha önce düşünülenden daha az ihtiyaç duyuldu.
İsviçre hükümeti GSYİH tarafından iyi yönlü beklenti açıklarken, işsizliğin yıl boyunca ortalama %3,2 düzeyinde olmasını bekliyor.
Hükümet, barınma ve restoranlar gibi bazı sektörlerin evde kalan İsviçreli müşteriler tarafından desteklenmesi ile iyileşen durumun üçüncü çeyrekte de devam etmesinin beklendiğini söyledi. SECO, ekonominin imalat sanayi ve uluslararası turizm gibi küresel talebe bağlı olan kısımlarının hala zor bir dönemle karşı karşıya olduğuna da işaret etti.
SECO 2021 yılı GSYİH beklentisinin ise İsviçre ekonomisinin spor etkinlikleri gibi gelir kaynaklarıyla birlikte %3,8 oranında büyümeye işaret ettiğini söyledi. Bu tahmin ise daha önce açıklanan %4,9 oranındaki büyüme beklentisinden daha yavaş bir toparlanma anlamına geliyor.
Sonuç olarak İsviçre ekonomisinin yalnızca 2021 yılının sonuna doğru kriz öncesi seviyelerine döneceği bekleniyor. Reuters’ın haberine göre; hükümet koronavirüs pandemisinin yeniden canlanmasının neden olduğu kısıtlamaların yeniden uygulanmayacağını varsayarak bu tahminlerde bulundu.