
Moody’s Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi, ABD genelinde işletmelerin yeniden açılmaya başlamasına rağmen ekonominin inişli çıkışlı bir yol ile karşılaşabileceğini söyledi.
Daha önce de ABD’de ikinci dalganın ekonomide depresyon ile sonuçlanacağını dile getiren ünlü ekonomist, bugün CNBC’ye verdiği demeçte de karamsar açıklamalarda bulundu.
Kaldı ki Zandi’nin yorumları, ABD’nin ilk çeyrekte yüzde 4,8 değil yüzde 5 daraldığını gösteren revize edilmiş verilerin hemen öncesinde geldi.
ABD Ekonomik Analiz Bürosu’nun ikinci tahminine göre ABD GSYİH’si Ocak-Mart döneminde yüzde 5 daralma kaydetti.
9 haftada 39 milyona ulaşan işsizlik verileriyle hiç iyiye gitmeyen ABD ekonomisi için Zandi de iç açan yorumlarda bulunmadı. Tarihin en keskin krizinden kaynaklanan uzun vadeli zorluklarla karşılaşan ekonominin toparlanmasının yıllar sürebileceğini söyledi.
“Ekonomiye verilen zarar zaten çok önemliydi, çok fazla iş başarısızlığı olacak. İşletmeler yeniden açılsa bile pek bir şey olmayacak ve işini kaybedenlerin çoğu işe geri dönemeyecek.” dedi. Sonuçta 50 eyaletin tümü, koronavirüsün yayılmasını durdurmak için yaygın kilitlenmeleri takiben ekonomilerini bir dereceye kadar yeniden başlattı.
Ve yatırımcılar, rekor iş kayıplarına rağmen ekonominin hızla toparlanacağı konusunda iyimser davranırken S&P 500, Mart ayından bu yana en yüksek seviyelerine çıktı.
Zandi de bu duruma atıfta bulunarak Wall Street’in V şeklinde bir ekonomik toparlanmaya dair fazla iyimser olduğunu, Nisan’da yüzde 14,7 artan işsizliğin Mayıs’ta yeniden yükseleceğini ve ardından önümüzdeki aylarda yüzde 10’a yaklaşacağını belirtti.
Virüse bir çeşit tıbbi çözüm bulana kadar bu seviyelerde kalınacağını ve ancak sonrasında daha fazla iş görmeye başlayabileceklerini öne sürdü.
Politika yapıcıların özellikle eyalet ve yerel yönetimlere yardımcı olmak için daha fazla teşvik çıkarmaları gerektiğini belirten Zandi, uzun vadede pandemiden ekonomiye yönelik en büyük riskin küreselleşmeden çekilme olduğu konusunda uyardı.