
Bağdat, aylarca süren çıkmazın ardından geçen hafta tarihindeki en büyük harcama paketlerinden birini kabul etmişti. 111.8 milyar dolar olan 2019 bütçesi, 2003 yılında Saddam Hüseyin’in düşüşünden bu yana Irak tarihindeki en yüksek açığı ve Irak tarihindeki ikinci en yüksek harcama hacmini temsil ediyordu ki 111 milyar dolarlık bütçe bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 45’lik bir artışın olduğunu da gösteriyordu.
Ancak Irak’taki uzmanlar, 3 yıllık yıkıcı savaşın ardından yeniden yapılanma fonuna duyulan umutsuz ihtiyaca ve devlet yolsuzluğunun yarattığı sakatlanmış iş sektörüne rağmen harcama planının hala ülkenin en acil sorunlarını ele almada başarısız olduğunu öne sürdü. Düşünce kuruluşu Atlantic Council’in Irak Girişimi Direktörü Abbas Kadhim, israfın ve yanlış tahsis edilen paranın miktarının şoke edici olduğunu aktardı.
Abbas Kadhim, çok büyük bir harcama planı olmasına rağmen Irak’ın yeni bütçesinin hala aynı sorunlardan muzdarip olduğunu dile getirdi.Bütçenin çok büyük bir kısmının maaşlara gittiğini söyleyen Kadhim, bu arada yeni altyapı ve yeniden yapılanma için gerekli harcamaların yeterli olmadığını kaydetti. AFP tarafından verilen bilgilere göre bütçenin neredeyse yarısı olan 52 milyar dolarlık kısmı, 2018’e kıyasla yüzde 15 artışla kamu çalışanları için maaşlara, emekliliklere ve sosyal güvenliğe gidecekti. Uluslararası Para Fonu, Irak’ın bu alanları yeniden inşa etmek için 88 milyar dolardan fazla ihtiyacı olacağını fakat uluslararası taahhütlerin bu hedefin henüz yarısını bile karşılamadığını bildirdi.
Iraklı bir yazar ve analist olan Hamzeh Hadad da Twitter’dan yaptığı açıklamada, 2019 federal bütçesine kısa bir bakışın hükümete, düşük petrol fiyatları boyunca önceki hükümet tarafından alınmış ekonomik reform kararları gibi kararlar almak için burada olmadıklarını söylemek için yeterli olacağını belirtti.
Hamzeh Hadad, uzun vadeli ekonomik vizyonun olmadığını sadece kamu ile kısa vadeli kazançlar olacağını vurguladı. İlgili haberde, petrol gelirlerinin Irak bütçesinin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturduğu bilgisinin de üzeri çizildi. Bu yılın bütçesi de günlük 3.88 milyon varil tahminine dayanıyordu ki bu 2018’in günlük 3.8 milyon varil seviyesinin üzerindeydi. Ayrıca geçen yılın varil fiyatı 46 dolarken bu yılınki 56 dolardı. Kadhim’e göre bütçeyi petrol üretimine ve fiyatlarına dayandırmak sorumsuzluktu.