Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İngiltere Perakende Satışları Aralık’ta Toparlanırken Ocak’ta Düşüş Bekleniyor

Mağazalardaki kısıtlamaların hafifletilmesi ve tüketicilerin Noel öncesi alışverişlerini artırmalarıyla, İngiliz perakende satışları Aralık ayında toparlandı.
İngiltere Perakende Satışları Aralık’ta Toparlanırken Ocak’ta Düşüş Bekleniyor
Son Güncelleme: 
Yorum

İngiliz Sanayi Konfederasyonu (CBI) tarafından yayımlanan anket, Aralık ayı perakende satışlarının mağazalardaki kısıtlamaların hafifletilmesi ve tüketicilerin Noel öncesinde yiyecek ve diğer temel malzemeleri satın almasıyla toparlandığını gösterdi.

Fakat Ocak için görünüm, yazdan bu yana en kötü seviyeye geriledi. İngiliz Konfederasyonu, aylık perakende satış bakiyesinin Kasım’da -25’ten Aralık’ta -3’e yükseldiğini söyledi. Buna göre CBI, aylık perakende satış dengesi endeksinin Kasım’daki eksi 25’ten Aralık’ta eksi 3’e yükseldiğini açıklarken rakam 0 olan piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Son okuma, perakende satış hacminin iki aydır keskin düşüşlerin ardından toparlanarak Aralık ayına kadarki yıl için genel olarak yatay kaldığını gösterdi.
İngiltere CBI Dağıtım İş Anketi
Görsel Kaynak: Trading Economics

Zaten perakendeciler de satışları Mart 2019’dan bu yana büyük ölçüde 2020 için iyi olarak değerlendirdi. Alt sektörler, bakkallar, mobilya satıcıları ve diğer normal mallar için perakendeciler ((kartlar, çiçekler ve mücevherler vb.) arasında güçlü büyüme görüldü.

Giyim, ayakkabı ve büyük mağazalar ise hacimlerin bir yıl öncesine göre daha düşük olduğunu bildirmeye devam etti. Bu arada, verilen siparişler de art arda 13 aylık düşüşün ardından büyük ölçüde istikrar kazandı. CBI’nın 81 perakendeci dahil 143 işletmenin görüşlerini derleyen son aylık dağıtım iş anketi, internet satışlarının art arda üçüncü ay ortalamanın üzerinde bir hızla büyüdüğünü de tespit etti.

23 Kasım’dan 14 Aralık arasındaki ikinci kilitlemenin son bölümüyle kademeli kısıtlamalara dönüşü kapsayan anket, aynı zamanda alt sektörler arasında önemli farklılıkları ortaya serdi ve satış hacimlerinin önümüzdeki ay tekrar düşmesini beklediğini buldu.
İngiltere Perakende Satışlar Kasım
Kaynak: ONS

İleriye bakıldığında, genel perakende satış hacimlerinin ve tedarikçilere verilen siparişlerin Ocak ayına kadar keskin bir düşüş göstermesi ve satışların mevsimsel normların altında olmasının beklendiği söylendi.

CBI Baş Ekonomisti Ben Jones, perakende sektörünün 2020’de karşılaştığı zorluklar hakkında Noel’e giden süreçte istikrarlı satış hacimlerinin 2020 için iyi bir sonuç olarak görüldüğünü gösterdiğini belirtti.

“Perakendecilerin Ocak ayında satışlarda keskin bir düşüş beklemeleriyle yeni yıl umutsuz bir başlangıç için hazırlanıyor. İşgücü piyasasında beklenen bir bozulma, Covid-19 aşılarının yaygınlaşmasının yıl ilerledikçe kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasının yolunu açtığı varsayımıyla bile muhtemelen hanehalkı harcamalarını kötü etkileyecektir.

İşletme oranları indirimi ve genişletilmiş izin planı gibi hükümet destek önlemleri perakendeciler için son derece yararlı oldu. Planlamaya yardımcı olmak için, şimdi bir öncelik, planlar azalırken herhangi ani bir uçurumdan kaçınmak olmalıdır.”

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu