
2020’de son 300 yılın en kötü ekonomik çöküşünü kaydeden İngiltere’nin işgücü piyasasına dair endişeler devam ediyor. Konuyla ilgili gelen son Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (NIESR) raporu da ülkedeki ortalama ücret artışına ilişkin yorumlarıyla dikkat çekti.
23 Şubat’ta yayımladığı analizinde NIESR, ortalama haftalık kazanç büyümesinin 2020’nin dördüncü çeyreğindeki %4,7’den 2021’in ilk çeyreğinde %3,4’e düşeceğini tahmin etti.
Ekonomik araştırma enstitüsü, ortalama ücret artışının 2020’nin son çeyreğindeki güçlü artışın ardından yavaşlayacağını öngördü.
Ortalama haftalık kazançların 2020’de ortalama yüzde 1,8’le 2014’ten bu yana en düşük seviyeyi gördüğünü hatırlattı. Yılın ilk yarıda keskin bir düşüş ve ikinci yarıda güçlü bir toparlanma arasında bölündüğünü ekledi.
Ayrıca NIESR’ye göre başlangıç maaşları ve geçici ücretlerin her ikisi de Ocak 2021’de Aralık 2020’ye kıyasla düşüş gösterdi ve bu da ilk çeyrekte ücret artışının yavaşladığına işaret etti.
“Mevcut kilitlenme sırasında, izinli işçi sayısı 5-6 milyona çıkacak gibi görünüyor ve bu da ortalama ücret artışı üzerinde aşağı yönlü bir etkiye sahip olacak” ifadeleriyle görüş bildirdi.
Tüm bunların yanında sektörel düzeyde, istihdam eğilimlerinin yalnızca pandeminin izinden değil, aynı zamanda özellikle imalatta Brexit’ten de etkileneceğini kaydetti.
NIESR Ekonomisti Cyrille Lenoël, salgının işgücü piyasası üzerindeki uzun vadeli yara izi bırakan etkilerini azaltmak için aşılama programının hızla uygulanmaya devamının ve mali destek önlemlerinin vaktinden önce geri çekilmemesinin önemini vurguladı.