
Piyasalar bu hafta merkez bankalarının açıklamalarını takip ediyor. Rusya ve Yeni Zelanda faiz oranlarını düşürürken, Norveç’ten artırım kararı geldi. Türkiye, Amerika, Endonezya, Filipinler ve İsviçre merkez bankaları ise Haziran toplantılarında faiz oranlarına dokunmadı.
Az önce gelen son dakika haberine göre İngiltere Merkez Bankası’nın da gösterge faiz oranını değiştirmeyerek %0,75 seviyesine sabit bıraktığı öğrenildi.
İngiltere Merkez Bankası Brexit ve ticaret savaşlarına ilişkin endişelerin artmakta olduğunu vurguladı.Faiz oranları ekonomistlerin tahminlerine paralel yönde değiştirilmeyerek %0,75’te bırakıldı. Söz konusu karar oy birliği ile alındı. Faiz artırım kararının anlaşmasız Brexit’e zarar vereceğinin düşünüldüğü, bu nedenle de kademeli bir şekilde artış yapılması gerektiği ifade edildi.
Ülke ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde de durgunlaşmaya devam ettiği, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin küresel ekonomi üzerinde tehdit unsuru olmaya devam ettiği aktarıldı.
Uzmanlar küresel büyümeye yönelik endişelerin, merkez bankalarına sıkı para politikalarını gevşetme kararı aldırdığını belirtiyor.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran toplantısında piyasaların beklediği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi ve bir hafta vadeli gecelik repo faiz oranı %24’te bıraktı. Dün akşam ise aynı karar ABD Merkez Bankası’ndan geldi. FED’in faiz değişikliğine gitmemesi ve yılın geri kalanı için indirim sinyali vermesi piyasalara olumlu yansıdı.
Ekonomistler özellikle ticaret savaşlarının ve korumacı gümrük politikalarının küresel ekonomik büyüme üzerinde baskı yarattığını belirtiyor. Bu durumun ise ülkelerin merkez bankalarına sıkı para politikasında gevşeme kararları almak zorunda bıraktığı ifade ediliyor.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi bu hafta yaptığı açıklamada yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için ek parasal teşvik getirmeye hazır olduğunu söyledi.Draghi risk görünümünün aşağı yönde olduğunu belirterek piyasaya güven vermeye çalıştı. Enflasyon görünümünde iyileşme olmaması halinde yeni bir teşviğin gerekeceğini, faiz indirimleri ve daha fazla parasal genişlemenin bankanın araç setinde bulunduğunu ifade etti.
Risklerin uzamasının imalat ve ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu dile getiren AMB Başkanı, enflasyon hedefinin riske girmesi durumunda alınacak önlemleri anlattı. Önümüzdeki hafta Avustralya Merkez Bankası kararı izlenecek. Ekonomistler yükselen istihdamı sürdürmek ve enflasyonu hedefine döndürecek hanehalkı güvenini artırmak için faiz indirimi kararı gelebileceğini öngörüyor.