
Koronavirüs pandemisi tüm dünyada 7,6 milyon vaka sayısına yol açarken, virüs hız kesmeden yoluna devam ediyor. Ülkeler, krizle mücadele için tarihte görülmemiş paketler açıklarken uluslararası kurumlar da arka arkaya yardım paketleri duyuruyor.
IMF de onlardan bir tanesi. Organizasyondan yapılan son açıklamaya göre IMF Doğu Afrika ülkesi Ruanda’ya 111 milyon dolarlık yeni finansman onayladı. Yeni yardımın daha önce onaylanan 109,4 milyon dolarlık finansmanın üzerine geldiği görüldü.
Ruanda’ya yeni yardımı duyuran IMF Başkanı Kristalina Georgieva, ülkenin Covid-19 yanıtının hızlı ve kararlı olduğunu, onaylanan toplam desteğin 220,46 milyon dolara çıktığını dile getirdi.Rwanda’s response to #COVID19 has been swift and decisive. The IMF’s approval today of a further $111.06 million in emergency financing brings our total support for #Rwanda to US$220.46 million. @PaulKagame https://t.co/oLkvFS3mOZ
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) June 11, 2020
IMF’nin Hızlı Kredi Kolaylığı (RCF) programı altında onaylanan 111 milyon dolarlık ödemenin, Ruanda’nın acil finansman ihtiyaçlarının hafifletilmesine yardımcı olacağı söylendi. Doğu Afrika ekonomisinin, Covid-119 kaynaklı ihracat ve işçi dövizlerindeki keskin düşüş, zayıf iç talep ve gelir kaybından ciddi şekilde etkilendiği belirtilirken, ülke görünümünün Nisan başından bu yana kötüleştiği kaydedildi.
Bu arada Küresel Ekonomik Beklentiler raporunu yayımlayan Dünya Bankası, Ruanda’nın 2020’de yüzde 2; 2021’de ise yüzde 6,9 büyüyeceğini tahmin etti.
Diğer taraftan Kristalina Georgieva, kaleme aldığı blog yazısında koronavirüsün geliş eşitsizliğinde önemli bir artışa yol açabileceğini belirtti.
Birçok ülkenin COVID19 kriziyle mücadele etmek için olağanüstü önlemler aldığını, ancak muhtaçların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını korumak için daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını vurgulayan Georgieva, bunun için üç öncelik gördüğünü aktardı. Mali teşvikleri akıllıca kullanmak, gelecek nesli eğitim yoluyla güçlendirmek ve finansal teknolojinin gücünden yararlanmayı üç öncelik olarak verdi.
Yeni tahminlerin, dünya çapında 100 milyon kişinin aşırı yoksulluğa sürüklenebileceğini ve son üç yılda yoksulluğun azaltılmasında elde edilen tüm kazanımları silebileceğini gösterdiğini savundu.Pandeminin kötüleştireceği gelir eşitsizliği ve yoksulluk hakkında tek uyarıda bulunan IMF Başkanı da değil. Mayıs ayında ABD’de 300 milletvekili IMF ve Dünya Bankası’na yoksul ülkelerin borcunu iptal etmeleri için çağrıda bulunurken, aynı ay Birleşmiş Milletler yoksul ülkelerin birkaç ay içinde çok ağır darbeler alacağı konusunda uyarmıştı.
Yine BM, geçen ay yayımladığı raporunda küresel ekonomide 8,5 trilyon dolarlık kaybın meydana geleceğini belirtirken salgının muhtemelen tahmini 34.3 milyon insanın 2020’de aşırı yoksulluk sınırının altına düşmesine neden olacağını kaydetmişti.