
IMF Yönetim Kurulu, Covid-19 pandemesini ele almaları için Karayipler’de bulunan Dominika, Grenada ve Saint Lucia’ya toplam 65,6 milyon dolar tutarında finansal yardımı onayladı. Bu fonların COVID-19 salgınının nüfus üzerindeki ekonomik etkisini hafifleteceği ve bölgenin ekonomik iyileşmesini kolaylaştıracağı belirtildi.
28 Nisan’da IMF tarafından yapılan duyuruya göre kurul, Dominika, Grenada ve Saint Lucia’dan gelen COVID-19’un zorluklarının üstesinden gelmeye yardımcı olmak amaçlı üç acil maddi yardım talebini onayladı.
Onayla, bu üç ülkeye acil durum finansmanında toplam 48 milyon SDR (65,6 milyon ABD doları) tutarında yardım edileceği aktarıldı.IMF finansman desteğinin, sağlıkla ilgili temel harcamalar için ülkelerin makamlarına kaynak sağlayacağı ve COVID-19’un popülasyon üzerindeki etkisini hafifletmek için gelir desteği vereceği söylendi.
Kısa süre önce Mısır’ın koronavirüs krizine karşı talep ettiği yardım paketini kısa süre içinde sonuçlanacağını açıklayan IMF, Dominika, Grenada ve Saint Lucia’nın Doğu Karayip Para Birliği’nin (ECCU) üyeleri olduğu ve ödemelerin makroekonomik istikrarı destekleyip bölgenin müteakip ekonomik toparlanmasını kolaylaştıracağı dile getirildi.
Hızlı Kredi Kolaylığı (RCF) mekanizması altında onaylanan talepler neticesinde Dominika’ya 14 milyon dolar, Grenada’ya 22,4 milyon dolar ve Saint Lucia’ya 29,2 milyon dolar verileceği açıklandı.Bu ülkeler, büyük doğal afetler de dahil olmak üzere şoklara karşı çok savunmasız olan küçük devletler olduğu, özellikle Dominika’nın 2017’deki Maria Kasırgası’nın izlerini hala taşıdığı bildirildi.
Turizm, salgının en sert vurduğu sektörlerden olduğu için söz konusu ülkelerin turizme bağlı ekonomileri de Mart ortalarında durma noktasına geldi. Sınırların kapatılması, ticari faaliyetin azalmasıyla birleştiğinde, bu ekonomiler üzerinde doğal olarak zayıflatıcı bir etki yarattı.
IMF de mali gelirlerdeki düşüşün ekstra sağlık ve sosyal harcamaları ile birleştiğinde açıkların ve finansal ihtiyaçların ortaya çıkacağını kaydederek finansmanın bunları destekleyeceğini savundu.Ayrıca IMF, Nijerya’ya 3,4 milyar dolarlık acil destek paketini onayladığını açıkladı. Finansmanın, ülkenin Covid-19 şokunun ciddi ekonomik etkilerini ve petrol fiyatlarındaki keskin düşüşü ele alma çabalarını destekleme amaçlı olduğu kaydedildi.
COVID-19’un patlak vermesinden önce bile Nijerya ekonomisinin artan dış kırılganlıklardan ve kişi başına düşen GSYİH seviyelerinden dolayı rüzgarlarla karşı karşıya olduğu vurgulandı. Dolayısıyla salgın, tarihi düşük seviyelere ulaşan petrol fiyatları ile birlikte kırılganlıkları artırdı, büyümede düşüşe ve büyük finansman ihtiyaçlarına yol açtı.
IMF Başkan Yardımcısı Mr. Mitsuhiro Furusawa, kurulun Nijerya tartışmasını takiben şu açıklamayı yaptı:
“COVID-19 salgını -uluslararası petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve petrol ürünlerine olan küresel talebin azalmasıyla birlikte -Nijerya’daki ekonomik faaliyeti ciddi şekilde etkiliyor. Bu şoklar 2020 için büyük dış ve finansman ihtiyaçları yaratmıştır. Petrol fiyatlarındaki ilave düşüşler ve daha uzun süreli muhafaza önlemleri reel ve finansal sektörleri ciddi şekilde etkileyecek ve ülkenin finansmanını zorlayacaktır.”
Tüm bunların yanında IMF Başkanı Kristalina Georgieva, İspanya’ya taahhüdü için teşekkür etti. Bunun kurumu IMF’nin kolu olan Yoksulluğu Azaltma ve Büyüme Tesisi (PRGT) için 12,5 milyar SDR toplama hedeflerine daha da yaklaştırdığını dile getirdi.