
Sadece mal ihracatı yapanlar için zorunlu olan, ihracat bedelinin yurda getirilmesine ilişkin sürede düzenleme yapıldı. 31 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre geçen yıl 1 yıl olarak belirlenen ihracat bedellerinin yurda getirilme süresi 6 ay daha uzatılarak 18 aya çıkarıldı.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğde (İhracat Bedelleri Hakkında) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan bildirgede, 4 Eylül 2018 tarihinde 1 yıl olarak belirtilen sürede değişikliğe gidilerek, 6 ay daha uzatıldı. Kanunlara göre ihracatçılar belirlenen süre zarfında ihracata konu olan malların bedelinin Türkiye’ye getirilmesi, bankalara satılması ve hesap süresince kapatılması gibi işlemleri yapmak zorunda.
Eğer söz konusu süre içinde ihracat hesapları kapatılmazsa, bankalar 5 iş günü içinde Vergi Dairesi Başkanlığı’na veya Vergi Dairesi Müdürlüklerine ihbar etme hakkına sahip. İlgili kurumlar ise ihbar süresini takip eden 10 iş günü içinde, hesapların 90 gün içinde kapatılmasının gerektiğini bildiren ihtarnameleri gönderiyor. Eğer mücbir bir sebep sunulursa bu süre üçer aylık ve altışar aylık ek süre talepleriyle uzatılabiliyor.
1567 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanunu’nun 3. maddesine göre ihracatçılar söz konusu sorumluluğunu yerine getirmezse, yükümlü oldukları rayiç bedelinin %5’i kadar idari para cezası alıyor.Türkiye’de yerleşik kişilerin yaptığı ihracat işlemlerinden gelen bedeller, ithalatçılar ödeme yaptıktan sonra, bu işlemlere aracılık eden bankalara yatırılmak veya transfer edilmek zorunda.
Bahsi geçen idari para cezasına; her türlü mal, kıymet, hizmet ve sermaye ithal ve ihraç edenler, bunlara aracılık edenler ve bu işlemlerden doğa alacaklarını kanunda yer alan süre içerisinde yurda getirmeyen firma ve kişiler maruz kalıyor.
Bedeller Türk lirası veya döviz cinsinden ülkeye getirilebiliyor. Aynı şekilde Türk parası cinsinden yapılanlar da döviz türünden aktarılabiliyor. Yurt dışında satış yapan firmalar ihracat bedelleri için Nakit Beyan Formu düzenleyip, bunun üzerinden bankalara döviz satışı da yapabiliyor.