
IEA, OPEC ve diğer büyük üreticilerin geçtiğimiz günlerde aldıkları kısıntıya devam etme kararına rağmen 2020’de petrol piyasalarının stok fazlası ile karşılaşacağını bildirdi. Enerji ajansı, yakından izlenen raporunun ana mesajını, 2019 yılının ilk 6 ayındaki petrol arzının, günlük 0.9 milyon varil olan talebi aşması olarak nitelendirdi.
Paris merkezli kurum bugün yaptığı açıklamada; “bu fazlalık, petrol üretiminin talep artışı sendelerken yükseldiği 2018 yılının ikinci yarısındaki devasa stok yapılarına katkıda bulunuyor” dedi.
OPEC ve Opec Plus bakanlarının üretim anlaşmalarını Mart 2020’ye kadar uzatmak anlaşmalarının kılavuzluk ettiğini ancak aşırı tedarik edilmiş pazarın temel görünümünü değiştirmediğini ifade etti.Uluslararası Enerji Ajansı ayrıca destekleyici jeopolitik faktörlere rağmen küresel talebin yavaşladığına dair endişelerin Brent petrolün Temmuz’da yüzde 10 oranında düşmesine yol açtığını söyledi.
Bununla birlikte, OPEC dışı petrol arzının önümüzdeki yıl günde 2.1 milyon varil artacağını, artışın büyük ölçüde ABD üretimindeki yükselişle yönlendirileceğini aktardı. Bu da 2019’da günde 2 milyon varilden küçük bir artışa işaret ederek OPEC’in ham petrol gereksinimini azaltacaktı.
IEA, 2020’nin ilk üç ayında OPEC ham petrolüne olan talepteki beklenen düşünün, grubun üretimini günde 28 milyon varile düşürebileceğini, bunun da 2003’ten bu yana en düşük seviye olacağını vurguladı.“Piyasadaki sıkılık şu an için bir sorun değil ve herhangi bir yeniden dengeleme işi daha da uzak geleceğe kalmış görünüyor” diyen IEA, bunun piyasa yönetimi görevini üstlenen OPEC ve diğerlerine büyük bir zorluk sunduğunu öngördü. Perşembe günü OPEC tarafından yayınlanan ayrı bir raporda, 14 üyeli grubun rakipler üretimi artırırken gelecek yıl ham petrol talebinin düşmesini beklediği açıklandı.
Aylık raporunda 2020 için ilk tahminini veren OPEC, dünyanın organizasyonunun 14 üyesinden günlük 29.27 milyon varil talep edeceğini, bunun da bu yıla kıyasla 1.34 milyon varil daha az olacağını kaydetti. OPEC ham petrolü için talepte beklenen bir düşüşün, kurumun sürdürülen tedarik kesintisi desteğinin ABD shale petrolüne ve diğer rakiplerine fayda sağladığını vurguladığı belirtildi.