
Her geçen gün büyüyen kabus koronavirüste 5 milyon 198 binin üzerinde vaka ve 335 bine yakın can kaybı kaydedildi. Durum hala ABD’de en şiddetli biçimde işlerken ve ölü sayısı 97 bine yaklaşmışken; Rusya, Brezilya ve İspanya’da en yüksek vakalar görülüyor.
Toplam vaka sayısı en fazla olan ülkeler listesinde 11. sırada olan Hindistan, durumunu gittikçe daha da ciddileştiriyor. Öyle ki Worldometer verileri, ülkede toplam vaka sayısının 118 bin 501’e, ölü sayısının ise 3585’e yükseldiğini söylüyor.

Birbirinden karamsar yorum ve tahminlerle gündeme gelen Hindistan ekonomisi ise büyük bir bunalımın içinde kalmış görünüyor. Bu noktada ülkenin merkez bankasından ekonomiyi biraz olsun canlandıracak adımlar bekleniyor.
Son aldığı kararla birlikte gösterge repo faiz oranını 40 baz puan düşüren Hindistan Merkez Bankası (RBI), ekonomiye tampon yapmaya devam etti.
Son 40 yıl içinde ilk kez daralması beklenen ve Moody’s tarafından 2021’de hiç büyümeyeceği söylenen ekonomiye yönelik endişeler gittikçe yükseliyor. RBI, Haziran ayı başında yapılması beklenen para politikası kurulu toplantısını beklenen tarihten erken gerçekleştirdi.
Pandeminin etkilerini daha az hissettirmek için bugün faiz indirimine giden RBI’nın Başkanı Shaktikanta Das, gösterge reponun 40 baz puan düşürerek %4’e çektiklerini açıkladı.
Ayrıca ters repo faiz oranının ise %3,75’ten %3,35’e çekildiğini duyuran Das, şöyle konuştu;
Bankanın kararını raporladığı açıklama metninde ise şu ifadeler dikkat çekti;
“Yurt içi ekonomik faaliyet, son iki aydır devam eden kilitlenmeden ciddi şekilde etkilenmiştir. Yüksek frekanslı göstergeler, kentsel ve kırsal kesimlerde Mart 2020’den itibaren talepte bir çöküşe işaret ediyor. Elektrik tüketimi düşerken, Mart ayında sermaye malları üretimindeki çöküş ve dayanıklı tüketim malları ve dayanıksız tüketim malları üretimindeki büyük azalmanın etkisiyle hem yatırım faaliyetleri hem de özel tüketim büyük düşüşler yaşadı.”
Nüfusu oldukça yoğun olan Hindistan’ın bir tarafta yetersiz sağlık sistemi ve diğer tarafta kötüleşen ekonomisi, geleceğe yönelik belirsizliklerin tırmanmasına neden oluyor. Hal böyle olunca hem yeni tahminler hem de hükümete sunulan öneriler artıyor.
Danışmanlık hizmeti veren Arthur D. Little (ADL), salgın etkilerini baz alarak hükümete önerdiği yeni planında 10 maddeden oluşan bir program geliştirdi. Ayrıca ülkeyi 2021’de %10,8’lik bir daralmanın beklediği vurgulandı.
İlginçtir ki, Hindistan ekonomisi 2008’deki finansal krizin ardından zorlanmadan ayağa kalkabilmişti. Aynı toparlanma performansını Covid-19 döneminde de sergileyebilmesi için alternatifler araştırılıyor.