
5 Mart Salı günü ABD İmalat Dışı ISM verisi beklentinin üzerinde açıklandı ve DXY 97 seviyesini test etti. Ocak ayı verisinde 57,2 beklentisine karşılık 56,7 seviyesinde açıklanan veri, Şubat beklentisinde görülen 57,3’ün üzerine çıkarak 59,7 seviyesinde duyuruldu. 3 haftalık seyrinde 1,300 seviyesinin üzerinde dalgalanan EUR/USD paritesi gelen açıklamanın ardından 1,298 civarına geriledi.
ABD tarafında ekonomik verilerin dünkü olumlu açıklamaya paralel seyretmesi durumunda FED tarafında olası bir baskı yaratılabilir. Diğer tarafta yer alan haftalık ajandamızın önemli etkinliklerinden biri de ECB toplantısı. Toplantı ardından Başkan Draghi’nin basın açıklamasında, faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmiyor.
Gelişmelerin beklentilere paralel hareket ettiği senaryoda güçlenen DXY performansı katılaşarak 97 üzerinde hareket etmeye başlarsa, EUR/USD paritesinde 1,300 psikolojik eşiğinin aşağı yönde kırılması yüksek ihtimal olarak değerlendirilebilir. Bu seyirde ise 1,260 seviyesi ele gelecek ilk olası destek olarak görülebileceği gibi 1,287 seviyesi de bu seyirde gözlenebilecek olası bir destek niteliği taşıyabilir.
Anlaşmasız Brexit ve Beklenti Üstü İmalat Dışı ISM Işığında GBP/USD
ABD tarafında beklentileri aşan haberler ve son günlerde tekrar yükselen Dolar Endeksi güçlü Dolar seyrini koruyor. İngiltere tarafında blokta ayrılma gündeminin uzaması ve henüz netlik kazanılmamış noktalar ülke varlıkları ve para birimini negatif etkilemeye devam ediyor. İngiltere’nin Avrupa Birliğinden anlaşmasız bir Brexit süreci geçirmesi halinde, ticari anlaşmaların %90’ının iptal edileceği haberi dikkatimizi çekiyor.
Daha önce de Brexit sürecine dair analizlerimde ülke yetkilileri ve analistlerin görüşleri ile desteklediğim ayrılık senaryolarında da yer alan, anlaşmasız bir Brexit ile GBP’de ciddi değer kayıpları görülebileceği gibi İngiliz varlıklarında da katı kayıpların pek muhtemel olduğunu belirtmiştim. Son gelişmede anlamların yüksek oranda iptal olma gündemi, ülkenin bloktan anlaşmasız ayrılık sürecinin hala gündemde olduğunu gösteriyor.
GBP/USD tarafına ABD’deki iyi veriler ve Brexit’deki yeni anlaşmasız ayrılık gündemi iyi gelmedi. Parite hafta ortası işlemlerinde %0.25 değer kaybederek 1,3142 seviyesinden ticarete giriyor. 1,3055 seviyesindeki olası desteğin altına salınımda 1,3011’de bulunan 50 günlük hareketli ortlama ikinci bir önemli destek olarak takip edilebilir.
Mart’ta Dar Banda Sıkışan USD/JPY, Düşen XAU/USD ve Petrol
USD/JPY’de yatay seyir devam ediyor. Şubat ayının son gününde 110 seviyelerine gerileyen parite Mart ile 111,00 üzerine çıkmayı başarmıştı. O günden bu yana seyrini 111 bandında dalgalanmaları ile korurken, yatay bandın hareket marjları 111,68-112,00 noktalarında kaydedilmişti. 112,00 eşiğinde olası bir psikolojik eşik gösteren parite, bu seviyenin aşılması halinde 112,15’i test edebilir. Değer kayıplarının görülmesi halinde ise 110,75’te görülen 50 günlük hareketli ortalama olası bir direnç teşkil edebilir.
ABD’den gelen güçlü veri güvenilir liman arzında son günlerde gözlenen geri çekilmenin tonunu değiştirmişti. Ocak ayında 1.279 seviyelerine çekilen XAU/USD, ayın son gününde 1.329 $’a yükselmişti. Bu hareketin ardından yatay bir bantta hareketini yaklaşık 2 hafta boyunca sürdürmüştü. Sevgililer Günü altına iyi geldi; 14 Şubat’ta, ayın başından beri izlenen performans 1.300 alt noktasının güçlülüğünü ifade ederken yukarı yönde bir sinyal veriyordu.
Beklenen oldu, küresel piyasalarda da risk iştahının yer yer bozulmaları ile can bulan değerli metal 14 Şubat’tan 20 Şubat’a 1.346 $’a tırmandı. Bu tepeden tekrar geri çekilmenin başlandı ve (1.323 $ alt, 1.330 $ üst çizgi) 8 günlük yine yatay bir hareket kaydedilmişti. Mart ile düşüşe başlayan altında a itibarıyla 1.285 $’dan alım satım gerçekleşiyor. 1.283 ve 1.278 seviyeleri olası destek niteliği taşıyabileceği gibi yukarıda ise 1.291 ve 1.294 noktaları birer direnç olarak izlenebilir.