
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın harekete geçmemesi durumunda Covid-19 salgını ve eşlik eden küresel resesyonun, yıllarca süren çökmüş ekonomik büyümeyi tetikleyeceği konusunda uyardı.
Kadın ekonomistlerle yaptığı yuvarlak masa görüşmelerinde küresel krizden daha iyi iyileşme sorularına yanıt veren Guterres, aşırı yoksulluğun ve açlığın büyük ölçüde artmaya hazırlandığını söyleyerek karamsar bir tablo çizdi.
Birçok sağlık sisteminin halihazırda kırılma noktasında olduğunu ve tüm bir nesil çocuğun eğitimi kaçırdığını vurguladı.
Görüşmeye katılan önde gelen kadın ekonomistlere teşekkürlerini sunan Antonio Guterres, açıklamaları ve uyarılarıyla dikkat çekti.“Kadınların eşit liderliği ve katılımı; etkili, koordineli bir COVID19 küresel yanıtı oluşturmak için esastır.” diyen Guterres, salgının sadece 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ni askıya almakla kalmayıp, daha önce kaydedilmiş olan ilerlemeyi tersine çevirmekle tehdit ettiğini belirtti.
COVID-19’un etkilerine küresel tepkiyi keskinleştirmek ve hızlandırmak için dünya liderlerini ve uluslararası örgütleri ortak bir girişim için topladı. “Ülkeler pandemi ile savaşmak ve iyileşmeye yatırım yapmak için finansal araçlardan yoksunlarsa, bir sağlık felaketi ve acı verici yavaş bir küresel iyileşme ile karşılaşırız” dedi.
BM, Mayıs’taki raporunda küresel ekonominin %3,2 daralacağını tahmin ederken Guterres, dünyanın geniş kapsamlı bir borç krizi eşiğinde olduğunu hatırlattı.
Birçok ülkenin borçlarının ödenmesi ile en savunmasız topluluklarının korunması ve salgınla mücadele arasında “imkansız bir seçim” ile karşı karşıya olduğunu belirten borç temerrütlerinin yıkıcı sosyal sonuçları olabileceğini kaydetti.
“Mali şokun ötesinde, COVID-19 krizi dış finansın tüm bileşenlerini etkiledi: doğrudan yatırım, ihracat ve havaleler. Gelişmiş ülkeler krizle kendileri uğraşırken, resmi kalkınma yardımı da baskı altında” diyen Guterres, toparlanma ve Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri’ni gerçekleştirmek için borç konusunda kalıcı çözümlerin düşünülmesi gerektiğini savundu.
Belirsizlik, korumacılığa yönelim, tedarik zincirlerinde ve ticarette aksama gibi risklere işaret ederek, bunların cesur ve yaratıcı cevaplara ihtiyaç duyduğunu aktardı.
Ayrıca iklim krizi ile diğer küresel zorlukları ele almak için “kapsayıcı, esnek ve toplumsal cinsiyet eşitliğine sahip toplumlar” yaratmak için önde gelen ve yenilikçi kadın ekonomistler de dahil olmak üzere herkesin içgörü ve bakış açısına ihtiyaç duyulduğnu savundu.
Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed de finansın bir amaç değil, bir araç haline geldiği yeni bir küresel ekonomi hayal ederken, dış finansmanın gidişatını değiştirmesi gerektiğini söyledi.