
Güney Kore ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenenden az büyüdü ve ihracat istikrarlılık belirtileri gösterse de genel görünüm, yerel harcamalardaki düşüş ve küresel risklerin ticari sürtünmelerden yoğunlaşmasıyla gölgelendi.
Kore Merkez Bankası’nın tahminleri Perşembe günü, ekonominin Temmuz-Eylül döneminde yüzde 0.4 büyüdüğünü gösterdi ki rakam ikinci çeyrekteki yüzde 1’lik artıştan aşağıdaydı ve Reuters ekonomistlerinin yüzde 0.5’lik tahminini ucu ucuna kaçırdı.
İhracattaki İyimserliğe Rağmen Daha Fazla Politika Desteği Gerekiyor
İhracat ikinci çeyrekteki yüzde 2’lik artışın ardından üçüncü çeyrekte yüzde 4.1 artsa da özel tüketim yalnızca yüzde 0.1 arttı ve inşaat harcamaları yüzde 5.2 azaldı.
Ekonomistler Asya’nın dördüncü en büyük ekonomisi için en önemli büyüme itici güç olan ihracatın güçlü gerçekleşse de ekonomide sağlam bir toparlanmanın daha fazla politika desteği gerektireceğini belirtti.
Hyundai Motor Securities ekonomisti Oh Chang-sob da şöyle konuştu: “İhracat gelecek yılın başından itibaren toparlanmaya başlıyor gibi görünüyor ancak iç talep oldukça zayıf kaldığından ekonominin daha fazla oran indirimi dahil daha fazla politika desteğine ihtiyacı var.”
Güney Kore Ekonomisi Ticaret Gerilimlerinin Baskısı Altında
Bir yıl önce ekonomi %2.0 oranında büyüyerek Ocak-Eylül dönemi ortalamasını %1.9’a çıkardı ki bu 2018’in aynı dönemindeki yüzde 2.6’lık artıştan düşüktü. ABD-Çin tarife savaşının dünyadaki tedarik zincirini iş güvenine ve yatırımlara zarar verecek şekilde bozarken ticarete bağımlı Güney Kore ekonomisi, yavaşlayan küresel talepten en çok etkilenenlerden biri olmuştu.
Kore ihracatçıları üzerindeki baskılar, son dönemde yükselen Japonya gerilimleriyle daha da arttı. Hükümet, 5 milyar dolarlık ekstra bir teşvik planıyla cevap verirken merkez bankası da politika faiz oranını üç ayda iki kez azaltarak 2017 yılı sonlarından bu yana görülmeyen rekor düşük seviyelere geriletti.
Kore Merkez Bankası, yakında başka bir kesim beklenmemesine rağmen kapıyı daha fazla gevşeme için açık bıraktı. 2019’nun sonuncusu olan sonraki politika toplantısının 29 Kasım’da yapılacağı ayrıca belirtildi.
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Bütçenin Onaylanmasını İstedi
Salı günü Başkan Moon Jae-in, maliye politikasının başrol oynamasının zamanının geldiğini savunarak parlamentoyu hükümetin gelecek yılki bütçe tasarısını onaylamasını istedi ki tasarı bu yıldan itibaren harcamalarda yüzde 9.3 artış öneriyordu.
Yenilikçiliği ve barışı teşvik etmek ve daha adil bir toplum yaratmak için fon enjekte etme ihtiyacını vurgulayan Moon Jae-in, gelecek yılki bütçenin, refahın “yenilikçi, kapsayıcı, adil ve barışçıl bir ekonomi” yoluyla paylaşıldığı bir toplum yaratma amacıyla oluşturulduğunu ekledi.
Büyük bütçe artışına rağmen, ülkenin borç-GSYİH oranının yüzde 40’ın altında kalacağını de dile getirdi. Moon konuşmasında; “Küresel ekonomi hızla kötüye gitti ve yoğun biçimde ticarete bağımlı olan ekonomimiz de kasvetli bir durumda” ifadelerini kullandı. Muhalefet partileri ve eleştirmenlerden bazıları ise ekonomik yavaşlama için Başkan Moon’un radikal politikalarından bazılarının olumsuz etkilerini suçladı.
Nitekim Mayıs 2017’de göreve başladığından beri Moon’un hükümeti asgari ücreti iki yılda yaklaşık yüzde 30 artırmış, ev sahiplerinin alabilecekleri azami mortgage kredisi miktarını keskin bir şekilde kesmiş ve haftalık yasal çalışma saatlerini düşürmüştü.