
2 milyon 247 bin insanın hayatını kaybettiği virüs salgınının çıkış kaynağı olan Çin’de vakalar yeniden canlanmaya başladı. Günde 100’ün üzerinde vakanın tespit edilmeye başlaması üzerine Pekin’de birtakım kısıtlamalar getirildi.
Goldman Sachs Asya baş ekonomisti Andrew Tilton, Çin ekonomisinin önünde iki engel olduğunu söyledi. Bunlardan ilkini yeniden artışa geçen vakalar olarak, diğerini ise hükümetin toparlanma konusunda oldukça rahat davranmaları ve politika teşvikinden geri çekilmeye başlamaları olarak sıraladı.
Coronavirüs salgınının çıktığı Çin’de incelemelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü, Wuhan kentinde hayvan pazarında araştırma yaptı.
Covid-19 virüsü ilk olarak Wuhan’da ortaya çıkmıştı. 31 Aralık 2019’da hayvan pazarında 4 kişide gizemli bir zatürrenin tespit edilmesinin ardından pazar kapatılmış ve kentte 76 günlük karantina uygulanmıştı. Çin bu sayede salgını kısa süre içinde kontrol altına almayı başardı ve ekonomide toparlanmaya geçti.
Ancak son haftalarda yeni vakaların tespit edilmedi kaygıları bir kez daha artırdı. Goldman Sachs analistini Çin ekonomisinin toparlanmasının önündeki en büyük zorluğun yeni vakalar olduğunu söyledi. Ekonominin temellerinden birinin hizmet sektörü olduğunu ifade eden Tilton, birçok ülkede olduğu gibi Çin’de uygulanan kısıtlamaların toparlanmayı olumsuz etkileyeceğini aktardı.
ABD’den sonra gelen ikinci büyük ekonomi olan Çin gayrisafi yurt içi hasılası 2020 yılını %2,3 büyümeyle tamamladı.
Politika yapıcıların teşvikler konusunda oldukça rahat davrandıklarını ifade eden Tilton, bir süre sonra enflasyon kaynaklı risklerin de gündeme gelebileceğini söyledi. Ülke ekonomisinin 2020’nin son çeyreğinde %6,5 ile piyasa beklentisinden daha iyi büyüme gerçekleştirdiğini, fakat söz konusu riskler nedeniyle önümüzdeki aylarda daha ılımlı rakamlar açıklanacağını belirtti.
Önümüzdeki 6-9 ay içinde piyasanın bu iki senaryo altında endişe yaşayacağını ifade eden isim, yine de Asya’daki ticari toparlanmanın gücüne güvendiklerini ekledi. Nomura’nın baş Çin ekonomisti Ting Lu ise kötüleşen vaka durumunun ekonomik faaliyetleri olumsuz etkileyeceğini ve Şubat ayının ortasında tüketim talebini yavaşlatacağını söyledi.