Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Goldman Sachs, 2020 Seçimlerinden Önce ABD-Çin Arasında Bir Anlaşma Beklemiyor

Washington ve Pekin arasındaki ticaret savaşının, 2020 ABD seçimleri öncesinde bir anlaşma ile sonuçlanmasını beklemeyenler de var.
Goldman Sachs, 2020 Seçimlerinden Önce ABD-Çin Arasında Bir Anlaşma Beklemiyor
Yorum

Goldman Sachs, artık dünyanın en büyük iki ekonomisinin, önümüzdeki yıl yapılacak ABD başkanlık seçimlerinden önce uzun zamandır devam eden ticaret anlaşmazlığını çözebileceklerine inanmıyor. ABD’nin resmi olarak Çin’in ekonomik manipülatör olarak tanımlanması, kısa bir süre sonra iki ekonomik dev arasındaki gerginliklerin hızla artmasına neden oldu.

ABD Hazinesi, Pekin’i yuan dolar kur oranını kasıtlı olarak uluslararası ticarette haksız rekabet avantajı da elde etmek için etkilemekle suçladı.

Kur Kasıtlı Olarak ZayıflatıldıDuyuru, yuanın dolar karşısında keskin bir düşüş yaşamasının ardından geldi. Dün USD/CNH paritesi, psikolojik olarak kritik olarak görülen 7 seviyesi kırıldı. Ardından hızla gelişen olaylar ile birlikte ABD, Çin’i para manipülatörü olarak etiketledi. Tüm bu olaylar ise Trump’ın 300 milyar dolar değerindeki Çin malına yüzde 10 oranında gümrük vergisi getireceğini açıklamasıyla başladı.

Baş Ekonomist Jan Hatzius liderliğindeki Goldman Sachs analistleri, Pazartesi günü geç saatlerde yayınlanan bir araştırma notunda bu hareketi beklediklerini söylediler. Analistler, “Başkan Trump’ın geçen Perşembe günü yaptığı tarife duyurusundan bu yana çıkan haberler, ABD ve Çinli politika yapıcıların daha da zorlaştığını ve 2020 seçimlerinden önce artık bir ticari anlaşma beklemiyoruz,” dediler.

Donald Trump’ın Çin’e yönelik yeni tarifeleri, yönetimindeki birçok ismin itirazlarına rağmen açıklanırken yaklaşık 1 ay sonra uygulanacak.

Trump Yeni Tarifeler 1 Ay SonraWall Street Journal’ın Pazar günü yayımladığı bir rapora göre; ABD harekâtı tarafından henüz hedeflenmemiş olan yaklaşık 300 milyar dolarlık Çin malını hedefleyen ABD Başkanı, neredeyse tüm ticaret ekibinin kesin itirazlarını reddetti. Yeni tarifeler, 1 Eylül’den itibaren uygulanmaya başlanacak.

Goldman Sachs’taki analistler, “Daha önce Başkan Trump’ın 2020 yeniden seçim umutları için daha avantajlı bir anlaşma yapabileceğini varsaymış olsak da artık bunun onun görüşü olduğuna inanmıyoruz,” dediler.

Yatırım bankası, Çin’in ABD tarım ürünlerinin alımlarını askıya alma kararını ve yuanın Trump’ın en son tarife tehdidine hızlı ve anlamlı bir yanıt olarak dolar başına 7 seviyesinin kırılmasına izin verdiğini de notlarına ekledi.

Seçimler öncesinde anlaşmanın uzak göründüğünü söyleyen analistler, Çin’in seçim sonrasına bunu bırakabileceklerini de söylediler.

Anlaşma Uzak GörünüyorÇinli politika yapıcıların giderek daha fazla taviz vermeme eğiliminde olduklarını ve bunun yerine 2020 ABD başkanlık seçiminin ardından gerekirse anlaşmazlığı çözmek için beklemeye hazır oldukları belirtildi. Ticaret savaşının geçen yıl başlamasından bu yana Washington, Çin’den yapılan 250 milyar dolarlık ithalata yüzde 25 tarife uyguladı.

Pekin ise satın aldığı milyarlarca dolarlık Amerikan ürününe yüksek vergi ile karşılık verdi. Buna karşın son aylarda, iki ülke arasındaki gerilimler ticaretin ötesinde ve teknoloji ile güvenlik gibi alanlara da yayıldı. Özellikle ABD, Huawei’yi bir karar listeye yerleştirdi ve bu, Çin’deki teknoloji devinin Amerikan şirketleriyle iş yapmasını zorlaştırdı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu