
TCMB’nin faiz oranlarındaki indirim uygulamasına çok az bir zaman kala yerli ve yabancı ekonomistler tahminlerini bildirmeye devam ediyor. Pek çok yabancı ekonomist faiz indirimini 100-400 baz puan arasında beklerken, piyasanın genel beklentisi 200-250 baz puan arasında değişiyor ve bu miktarın üzerindeki bir indirimin TL’ye zarar vereceği düşünülüyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings kısa zaman önce yabancıların sahip olduğu 14 bankanın kredi notunu ani bir şekilde indirmişti. Öncesinde ise TCMB’deki başkan değişikliğini gerekçe göstererek Türkiye’nin kredi notunu düşürmüştü.
Bu kez de TCMB’nin yarın uygulayacağı faiz indirim kararı hakkındaki yorumlarıyla gündeme gelen kuruluş, bankadan bu yıl sonuna kadar 600 baz puanlık indirim beklediğini açıkladı.
Fitch Ratings Kredi Notları İdari Direktörü Ed Parker, TCMB’nin 2019 sonuna kadar 600 baz puanlık faiz indirimi uygulayacağını tahmin ediyor.Türkiye ekonomisine dair açıklamalar yapan Parker, ülkenin bazı belirsizliklere maruz kaldığını söyledi. Bunun yanında ekonomideki aşağı yönlü risklere de işaret eden Parker, Murat Çetinkaya’nın TCMB Başkanlığından alınmasının ekonomik belirsizlikleri daha da artırdığını öne sürdü.
Başkanlıktan alınan Çetinkaya bütçe açığının kötüleştiğini bildirmiş, döviz ve para politikası belirsizliklerinin yanı sıra jeopolitik risklerin varlığına da dikkat çekmişti. Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerini sürdüren Parker, enflasyonun düştüğünü, reel faiz miktarının yüksek olduğunu, cari açığın azaldığını bildirdi.
Parker, saydığı bu etkenlerle birlikte yeni başkan Uysal’ın göreve gelmeden önce ekonominin izlediği yol sebebiyle piyasaların zaten bir faiz indirimi beklentisi içinde olduğunu ifade etti.Parker, 2019 sonuna kadar politika faizinin mevcut seviyesi %24’ten %18’e ineceğini öngörüyor. Fakat ona göre bu noktada asıl önemli olan husus indirimlerin ne hızda uygulanacağı. Faiz indiriminde ekonomik durumun dikkate alınmasının önemine dikkat çeken Parker, atılacak adımın mevcut durumla uyum sağlaması gerektiğini savunuyor.
TCMB’nin yarınki PPK toplantısında faizlerin çok hızlı bir şekilde indirilmesinin ekonomik oynaklıklarda uzamaya yol açacağını söyleyen Parker, bu sonucun dengelenme açısından olumsuz etki yaratabileceğini düşünüyor.
Fitch’in 600 baz puanlık indirimine benzer bir şekilde Kanada merkezli sigorta şirketi Manulife’ın Varlık Yönetimi Kıdemli Gelişen Piyasa Stratejisti Richard Segal de TCMB için bu yıl sonuna ilişkin faiz oranı tahmininde bulunmuştu. Segal, yıl bitimine kadar 800 baz puanlık indirim öngörmüş, bunun yanında yarınki toplantıdan beklentisini 200 baz puan olarak açıklamıştı.