
Dünya son günlerdeki Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliği konuşurken, savaş küresel piyasalarda da deprem etkisi yarattı. Diğer yandan başta ABD olmak üzere dünya genelinde yüksek gelen enflasyon verileri, piyasalarda da sıkılaşma beklentilerini artırıyor.
FED’in bu yıl içerisinde faiz politikasına dair nasıl bir yol izleyeceği, piyasaların en çok merak ettiği başlıca konular arasında yer alıyor. Rusya’nın Ukrayna harekatı sonrası FED’in yol haritasında sapma olup olmayacağı da bir başka soru işareti halini aldı.
Bazı FED üyelerine göre faiz politikasında bir değişiklik olmayacak. Fed Üyesi Christopher Waller, ekonominin tam istihdamda ve enflasyonun hedefin çok üzerinde seyrettiği dönemde nötr faize daha hızlı dönmeleri gerektiğini belirtti.
Waller’a göre bir sonraki enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi halinde, 50 baz puanlık faiz artışı gerekli olabilir. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de, Mart ayında faiz artışı beklentisinde bir değişim olmadığını söyledi.
Farkı Düşünenler de Var
FED’in atacağı adıma dair farklı düşünenler de var. Avrupa Merkez Bankası üyesi Robert Holzmann, Rusya – Ukrayna hattında olan gelişmeler nedeniyle, para politikasında normalleşme olabileceğini ancak bunun hızının bir parça düşebileceğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Moody’s ve JPMorgan analistleri de bu konuya dair görüşlerini dile getirmişti. Moody’s Analytics’in baş ekonomisti Mark Zandi,son gelişmelerin FED’in enflasyonu düşürme çabalarını karmaşık hale getirdiğini söylemişti.
JPMorgan’ın baş ekonomisti Bruce Kasman ise, FED’in Mart ayında çeyrek puanlık faiz artırımı ile yola devam etmesini beklediğini belirtmişti.