Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

FED’in Anketi Mart’ta Düşük Gelirli Amerikalıların İşsizlikle Boğuştuğunu Gösterdi

Salgınla alt üst olan ABD'de düşük gelirli vatandaşlardan %39'u Mart'ta işsiz kaldı. Yine bu dönemde Amerikalıların gelirlerinde gerilemeler meydana geldi.
FED’in Anketi Mart’ta Düşük Gelirli Amerikalıların İşsizlikle Boğuştuğunu Gösterdi
Son Güncelleme: 
Yorum

Açıklanan son veriler, dünyadaki toplam koronavirüs vakalarının 4 milyon 527 bine çıktığını söylüyor. ABD’de ise 1 milyon 457 bin olan vakalar, şimdiye kadar yaklaşık 87 bin insanın ölümüyle sonuçlandı.

ABD’nin dün açıkladığı haftalık işsizlik maaşı başvuru verileri, 9 Mayıs ile biten haftada 2,981 milyon artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. Ülkede pandeminin zirve yaptığı son 8 haftada 36 milyon 500 bin vatandaşın işsiz kalması, salgının belki de en fazla istihdamı yaraladığını ortaya çıkardı.

Zaten FED Başkanı Powell, uzun süreli işsizlik ve performans kaybının hem çalışanlara hem de ailelerine zarar verebileceği konusunda uyardı.

ABD İşsizlik YükselişBugün Amerikan Merkez Bankası’ndan gelen bir açıklama, istihdam için endişeleri daha da artırdı. “ABD Hanehalkı Ekonomik Refahı” raporunu yayımlayan FED, Covid-19’la kendini gösteren ekonomik bunalımların az gelirli Amerikalıları daha çok etkilediğini rapor etti.

CNBC’nin haberine göre, verileri söz konusu raporda kullanılmak üzere, Nisan ayında vatandaşlara yapılan anketin sonuçları çok da sürpriz olmadı. Öyle ki ankete katılanların beşte biri, salgının tırmandığı Mart’ta ya işlerinden olduklarını, ya ücretsiz izin kullandıklarını ya da daha az süre çalıştıklarını belirtti.

Neticede ABD’de hanehalkı geliri 40 bin doları aşmayanların %39’u Mart’ta işsiz kaldı. Dolayısıyla FED’in ulaştığı sonuç da istihdamdaki çöküşten en fazla düşük gelirlilerin etkilendiğine yönelikti.

Yine Mart ayında yıllık hanehalkı geliri 40 – 100 bin dolar olan vatandaşların %19’u; 100 bin dolar üzerinde olanların ise %13’ü işsiz kaldı. Bu durum gelir seviyesi düştükçe salgından etkilenme şiddetinin arttığını ortaya koydu.

Salgının en fazla görüldüğü ülke olan ABD’de aynı dönem vatandaşlara gelir kaybı da yaşattı. Öyle ki gelirlerinin düştüğünü bildirenlerin %23’ü Mart’ta Şubat’a oranla çok daha az kazandıklarını belirtti. %5’lik kısım ise o dönemde gelirini artırırken, diğerleri ise azalış – artış bildirmedi.

Ülkeyi benzersiz bir bunalıma sokan salgın nedeniyle ABD’lilerin büyük kısmı geçim savaşı veriyor. İş kayıpları ve azalan gelirler nedeniyle ödemelerini yapamayan insanlar ev kirası ve faturalar gibi zorunlu giderlerini ödeyemiyor.

Sık sık ülkedeki istihdamı ele alan FED’in politika yapıcıları, son olarak “V şeklinde” bir toparlanmanın zor olacağını söylemişlerdi. Salgın geçse bile normale dönüşün kolay olmayacağını söyleyen bölgesel başkanlar, yıkıcı iş kayıplarının yavaş ve uzun süreli iyileşmeyle toparlanacağının altını çizdiler.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu