
Euro Bölgesi için gelen ekonomist yorumları, zayıf ve öngörülemeyen gönüllü sosyal mesafenin ekonomiye dengesiz bir şekilde zarar verdiğini ortaya serdi. Bugün Bert Colijin, Joanna Konings ve Timme Spakman tarafından yayımlanan ING notuna göre resmi önlemlere ek olarak gönüllü sosyal mesafenin, Covid-19 salgınının ilk dalgasında hareketliliğin azaltılmasında önemli bir rol oynadı.
Vaka sayısı ne kadar yüksekse, gönüllü yanıtın o kadar güçlü olduğunu sonucuna ulaşan notta, ikinci dalgada olgu geçerliliğini korusa da ilkine kıyasla daha düşük bir derecede olduğu belirtildi.
Ekonomistler daha zayıf gönüllü yanıt, virüsün kısa vadeli ekonomik etkisini azaltırken uzun vadeli etki konusunda uyardı.
Çünkü daha zayıf gönüllü mesafe daha uzun ya da daha katı kilitleme riskini artırıyor. 4Ç20 GSYİH verilerine atıfta bulunan not, 2020’nin dördüncü çeyreğindeki büyümenin yüzde eksi 7 ile koronavirüsün ikinci dalgasına rağmen şaşırtıcı derecede güçlü kaldığını hatırlattı.
Hatta bölgeden Almanya, Belçika ve İspanya pozitif büyüme oranları dahi bildirdi. Fakat pandemi ilerledikçe gönüllü sosyal mesafe çok daha zayıf hale geldi.
Aşılar tünelin sonunda ışık sağlarken, Euro Bölgesi ülkeleri şu anda hala endişe yaratan vaka sayımları yaşıyor.
Ayrıca virüs mutasyonları, kısa vadeli görünümü çok belirsiz hale getiriyor. İlk dalgaya göre daha az gönüllü sosyal mesafe, ekonominin benzer kilitleme önlemleri ile daha yüksek ekonomik faaliyet seviyeleri kaydetmeye devam etmesi anlamına geliyor.
Ancak bu daha yüksek aktivite seviyeleri, vakaların ilkbaharda olduğu kadar hızlı düşmediği anlamına da geliyor ki söz konusu durum sıkı kilitlemelerin uzatılma riskini artırıyor.
Bununla birlikte ekonomistlere göre virüsün yayılması şu anda görülenden çok daha büyükse, gönüllü sosyal mesafeye ne olacağını tahmin etmek de zor. Nihayetinde virüsün hareketlilik üzerindeki etkisi krizin geri kalanında oldukça belirsizken bu da bölgenin ekonomik görünümüyle ilgili büyük belirsizliği teyit ediyor.