Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Endonezya’nın Ocak-Eylül Dönemi Açığı GSYİH’nin %4,16’sına Ulaştı

Endonezya’nın Ocak-Eylül dönemindeki mali açığı GSYİH’nin yüzde 4,16’sına ulaşırken Maliye Bakanı Mulyani, son verilerin ekonomik iyileşmeyi desteklemesi gereken bir hızlanma kaydettiğini söyledi.
Endonezya’nın Ocak-Eylül Dönemi Açığı GSYİH’nin %4,16’sına Ulaştı
Son Güncelleme: 
Yorum

Eylül ayında 2,44 milyar dolar ticaret fazlası veren Endonezya, böylelikle ticaret dengesindeki beşinci ardışık fazlasını kaydetmişti.

Ülkenin Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati’nin bugünkü açıklamasına göre de bütçe açığı Ocak-Eylül döneminde 682,1 trilyon rupi (46,56 milyar dolar) olarak tahmin edildi.

Reuters’ın haberine göre rakam Endonezya gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4,16’sına eşdeğer olarak bildirildi. Hükümet 2020 için GSYİH’nin yüzde 6,34’ü kadar mali açık öngörürken bunun onlarca yılın en geniş açığı olacağı söylenmişti. Nedeni ise tabi olarak COVID-19 salgınına karşı harcamaların artmasıydı.

Sri Mulyani, yılın ilk dokuz ayında toplam harcamanın, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 15,5 artışla 1.841,1 trilyon rupi olduğunu dile getirdi.
Endonezya Ticaret Dengesi
Kaynak: ING

Buna karşılık gelir yıllık bazda yüzde 13,7 düşerek 1,159 trilyon rupiye geriledi. Hükümet, yavaş bütçe ödemeleri nedeniyle eleştirilere maruz kalırken Sri Mulyani, son verilerin ekonomik iyileşmeyi desteklemesi gereken bir hızlanma gösterdiğini belirtti.

Dokuz aylık harcamanın planlanan 2020 harcamasının yüzde 67,2’si olduğuna da dikkat çekti. Ayriyeten Endonezya Merkez Bankası’nın şimdiye kadar hedeflediği devlet tahvili alımlarının yüzde 58’ini karşıladığını ekledi.

Maliye Bakanlığı’nın borç yönetimi departmanından sorumlu Luky Alfirman, hükümetin merkez bankası ile 2020 için tahvil satış sözleşmesinden tamamen yararlanmak istediğini ve elde edilen gelirin kısmen aşı tedarikini finanse etmek için kullanılacağını söyledi.

Bu arada koronavirüs vakalarının aylardır istikrarlı bir şekilde arttığı Endonezya, geçtiğimiz gün Filipinler’i geride bırakmasıyla gündeme geldi.
Endonezya Covid
Kaynak: Worldometers

The New York Times’ın haberine göre Avustralya Griffith Üniversitesi’nden Endonezyalı epidemiyolog Dicky Budiman; “Endonezya’nın ölüm oranı her zaman yüksek olmuştur ve vakaların erken tespitinde başarısız olduğumuzu göstermektedir” demişti.

Endonezya’nın testleri kitlesel ve agresif bir şekilde artırarak stratejisini değiştirmesi gerektiğini savunan Budiman, test eksikliği nedeniyle, birçok hastanın hastaneye ancak yardım edilemeyecek kadar hasta olduğunda geldiğinin üzerini çizmişti.

Gerçek vaka sayısının resmi rakamın iki ila 10 katı olmasının muhtemel olduğunu da eklemişti. Sonuçta Endonezya, şu anda koronavirüsten bildirilen vaka ve ölüm sayısında Güneydoğu Asya’nın lideri konumunda olmaya devam ediyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu