
Çarşamba günü işlemlere yataya yakın 6,06 seviyesinden başlayan dolar kuru, saat 09:45 itibarıyla 6,0676 liradan işlem görüyor. Dün TCMB swap piyasasında Türk Lirası faiz oranını %25,5’ten %24’e indirmesi, 9 Mayıs’ta başladığı 150 baz puanlık ek sıkılaşmayı geri çekmesi ve haftalık repo ihalesine yeniden başlaması haberiyle 6,09’a kadar yükseldi.
Daha sonra 6,05’e gerileyen kur İstanbul seçimlerinin tekrarı, ABD ile S-400 gerilimi, ticaret savaşları ve Merkez Bankası’nın rezerv endişesi gibi konularla yükseliş trendinde kalmaya devam ediyor. Bugün ise piyasaların odağında, akşam saatlerinde açıklanacak olan ABD Merkez Bankası FED Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları yer alıyor olacak.
Dolar, FED tutanakları öncesinde gelişmekte olan ülke paraları karşısındaki kazancını ikinci güne taşıdı.Türk lirası seçim belirsizliği, Merkez Bankası rezerv endişesi ve S-400 meselesi gibi gelişmelerin etkisiyle baskı altında kalmaya devam ediyor.
Standard Chartered Ekonomisti Carla Slim tarafından yapılan değerlendirmede, Merkez Bankası’nın halihazırdaki baskıları daha da kötüleştirmemek için gevşeme konusunda isteksiz olabileceği, 23 Haziran’da İstanbul’da seçimlerin tekrarlanacak olması sebebiyle, 12 Haziran’da faiz indirimi yapma ihtimali görmedikleri aktarıldı.
Doların on önemli piyasa parası karşısındaki değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dünden bu yana toplamda %0,20 yükseldi.
Credit Agricole CIB Döviz Stratejisti David Forrester, FED tutanaklarının dolar üzerindeki etkisinin sınırlı olabileceğini ifade etti.Bugün piyasanın takip edeceği en önemli konu FED toplantı tutanakları olacak. Yurt içinde ise önemli bir veri akışı bulunmuyor. Credit Agricole CIB Döviz Stratejisti David Forrester, piyasaların politika yapıcıların FED fonlama vadelilerinde görülen genişleme beklentilerini onayladığına dair işaretler almaya çalışacağını, ABD-Çin ticaret savaşlarında görüşmelerin artık sona yaklaşması sebebiyle, tutanakların dolar üzerindeki etkisinin sınırlı olabileceğini yorumladı.
Diğer birçok ekonomistin aksine Rosengren, ticaret savaşların küresel ekonomileri ciddi şekilde bozmadan önce anlaşma ile neticeleneceğini öngörüyor. Söz konusu belirsizliğin kısa süre içerisinde çözüme kavuşacağını düşünen Rosengren, yakın tarihte FED’in politika değişikliğine gitmesini gerektirecek bir durum görmediğini dile getirdi.
Dolar Kuru Güncel Fiyatlar için Tıklayın
Verimlilikte sürekli bir iyileşme olmadığında ücretlerdeki yükseliş eğiliminin enflasyon üzerinde baskı yaratacağını öngörerek; “Mevcut politikamızın elverişli ve FED’in %iki enflasyon hedefine geri dönen enflasyon oranıyla tutarlı olabileceğini düşünüyorum.” yorumunu yaptı.
St. Louis FED Başkanı James Bullard ise Aralık ayında yapılacak faiz artırımının abartılı bir adım olabileceğini söyledi.Faiz indirimi hakkında konuşmak için de erken olduğunu söyleyen Bullard, şu an faizlerin çok iyi bir yerde olduğunu söyleyerek, komitenin fikir değişikliğinden memnun olduğunu ifade etti. Faiz indiriminin, enflasyon hedefini tutturma konusunda kararlı olduğu yolunda önemli bir sinyal olacağını fakat böyle bir adım için henüz erken olduğunu aktardı.
FED’in karar organı Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bu yılki toplantılarında oy hakkına sahip olan Bullard, düşük enflasyon beklentilerini bir endişe kaynağı olarak görüyor. Ek olarak Aralık ayında faiz artırımına karşı çıktığını ve nötr faizi seviyesini %2 olarak gördüğünü belirtiyor