
Endonezya ekonomisi, Covid-19’un dünyanın çoğu bölgesini vurduğu 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 2,97 büyüyerek 2001’in ilk çeyreğinden bu yana en düşük hızını kaydetmişti.
Sonrasında gelen haberler de ülkenin hem Covid-19 hem de ekonomi cephesinde sert mücadele verdiği gösterdi. Dünya Bankası’nın yeni raporuna göre de Endonezya ekonomisinin toparlanması için önünde daha uzun bir yol var.
Endonezya ekonomisinin bu yıl hareketlilik kısıtlamalarının daha fazla uygulanması durumunda yüzde 2 oranında daralabileceği konusunda uyaran Dünya Bankası, tahminleriyle dikkat çekti.
Dünya Bankası, yayımladığı son raporunda Endonezya GSYİH’sinin bu yıl yüzde 2 oranında daralabileceğini öngördü.Covid-19 salgını ve ilgili kısıtlama önlemlerinin, 80 yıl içindeki en derin küresel resesyonu tetiklediğini belirten Dünya Bankası, birçok ülke kilitlenme ve seyahat kısıtlamaları uyguladığından küresel mal ve hizmet talebinin turizm akışları ve emtia fiyatları ile birlikte düştüğünü, tedarik zincirlerinin bozulduğunu ve finansal piyasalarda volatilitenin arttığını vurguladı.
Endonezya hükümeti e Mart ortası itibarıyla hareketlilik kısıtlamaları uygulamış, ardından Nisan ve Haziran ayları arasında kısmi bir kilitlemeyi yürürlüğe koymuştu.
Sert iç ve dış şoklar ekonomik aktiveyi düşürürken reel GSYİH, 2019’un dördüncü çeyreğindeki %5 büyümeden, ilk çeyrekte yüzde 3 büyümeye geriledi.
Rapor, iç talepteki yavaşlama ve bazı mamul mal ihracındaki beklenmedik büyümenin, cari işlemler açığının ilk çeyrekte yüzde 2,5’e gerilemesine yardım ettiğini belirtti.
Küresel finansal oynaklığın ortasında keskin ve ani portföy çıkışları, 2011’den bu yana finansal hesabı en büyük üç aylık açığına ulaştırırken devlet tahvili getirilerinin arttığı ve rupinin ilk çeyrekte yüzde 17,7 değer kaybettiği bildirildi. Şoku hafifletmek için alınan hükümet önlemlerine atıfta bulunan Dünya Bankası, bunların yokluğunda yoksulluğun yüze 2 puan artacağını belirtti.
Dünya Bankası Endonezya Direktörü Satu Kahkonen, kurumun yüzde 0’lık büyüme tahmininin üç şeye bağlı olduğunu belirtti.Fakat raporda ekonomi için yüzde 2’lik daralma tahmini de var. Bunun içinse Dünya Bankası, küresel ekonominin yüzde 7,8’lik daralmayla çok daha derin bir resesyona girmesi koşulunun olması gerektiğini belirtti.
Dünya Bankası Endonezya Baş Ekonomisti Frederico Gil Sander; “Ekonominin gerçekten daralacağı bu senaryoda, özellikle ek sosyal yardım yoksa yoksulluk önemli ölçüde artacaktır” dedi. Washington merkezli banka, hükümetin sosyal yardımı olmadan hanehalkı gelirindeki düşüş nedeniyle 5,5 milyon ila 8 milyon Endonezyalının bu yıl yoksulluğa sürüklenebileceğini öngördü.
Endonezya’daki koronavirüs salgını, Haziran’dan bu yana her gün 1000’in üzerinde yeni vaka kaydedilirken herhangi bir azalma işareti göstermedi.
Ne var ki artan vakalar, hükümet ve bölgesel idarelerini sosyal kısıtlamaları gevşetmekten alıkoymadı. Hükümet, ülke ekonomisinin bu yıl temel senaryo altında yüzde 1 büyümesini veya en kötü senaryoda yüzde 4 oranında küçülmesini öngördü.
Dünya Sağlık Örgütü‘nün (WHO) son ülke durum raporunda da teyit edilmiş Covid-19 vakalarının sayısının artmaya devam ettiği belirtildi. Java’daki altı ilden hiçbirinin DSÖ’nün yeni normale girme kriterlerini karşılamadığını aktaran WHO, Covid-19 kaynaklı ölüm rakamlarının son üç haftada pek çok şehirde arttığını ekledi. Hükümetin resmi sayısına göre Endonezya, Perşembe günü 3,873 ölümle 81,668 onaylı COVID-19 vakası kaydetti.