Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

IIF: Covid Durgunluğu Çin ve Hindistan Nedeniyle 2009’dan Derin Olacak

IIF, mevcut GSYİH daralmasının 2008 krizine kıyasla çok daha dik olduğunu söylerken gerekçe olarak Çin ile Hindistan’a atıfta bulundu.
IIF: Covid Durgunluğu Çin ve Hindistan Nedeniyle 2009’dan Derin Olacak
Son Güncelleme: 
Yorum

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) bugün yayımladığı bir raporda gelişmekte olan piyasaların yavaş, dengesiz bir toparlanma ve düzensiz sermaye girişlerine doğru ilerlediğini belirtti.

Reuters‘ın haberine göre IIF, Çin ve Hindistan dışındaki gelişmekte olan ekonomilerin de küresel mali krizin ardından olduğundan daha derin bir resesyon yolunda olduklarını söyledi.

Çin’in 2009’daki muazzam altyapı baskısının yokluğunun küresel etkileri ile Hindistan’ın güçlü bir genişlemeyi sert bir daralmayla değiştirmesinin, bu resesyonun 2009’dakinden daha derin olmasını açıkladığı bildirildi.

IIF; “Çin, 2009’daki çok büyük altyapı teşvikini tekrar etmiyor, bu da küresel faaliyet ve emtia fiyatlarının küresel mali kriz sonrasındaki yükselişi yakalayamadığı anlamına geliyor” dedi.
IIF: Covid Ekonomik Büyüme Etkisi
Kaynak: Reuters

Çin ekonomisi 2009’da yüzde 9,4 oranında büyürken Uluslararası Finans Enstitüsü, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin bu yıl sadece yüzde 2,2 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. Öte yandan bu yıl yüzde 11,3 küçülmesi beklenen Hindistan’ın 2009 yılında yüzde 8,5 büyüme kaydettiği biliniyor.

Rapor, eşi benzeri görülmemiş miktardaki nicel genişlemeye rağmen gelişmekte olan piyasalara yerleşik olmayan akışların bu yıl 2009’a göre çok daha zayıf olduğunun üzerini çizdi. Latin Amerika’nın yalnızca corona salgını tarafından değil, Venezuela ve Arjantin’in kendine has özelliklerinden de özellikle sert bir şekilde etkilendiği eklendi.

Emtia bağımlı bölgeye daha da zarar veren Çin’in ortalama altı büyümesi, temel malzeme fiyatları üzerinde de bir sınır oluşturdu. İlaveten yaptırım tehdidi baş gösterdikçe, yaklaşan ABD başkanlık seçimleri de gelişmekte olan piyasalara akışların dengesiz niteliğine katkıda bulundu.

“Yakın vadede Rusya için riskler daha belirgindir, ancak yaptırımlar muhtemelen ABD-Çin ilişkilerinde giderek daha önemli bir rol oynayacaktır, Rusya’ya ek yaptırımların siyasi gündemde kalmasını bekliyoruz” diyen Uluslararası Finans Enstitüsü, Çin’e olan akışların bu yıl hızlanmasını ve 2021’de rekor seviyeye yükselmesinin beklendiğini savundu.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu