
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz indirimlerini altıncı toplantıya da taşıdı. Çarşamba günü gerçekleşen Para Politikası Kurulu toplantısında ekonomik toparlanmanın, iç talep koşullarındaki iyileşmenin, enflasyondaki ılımlı seyrin etkisiyle faiz indirimine karar verildiği açıklandı.
Buna göre bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı 50 baz puan daha düşürülerek %10,75 seviyesine çekildi. İş dünyası genel olarak faiz indiriminden memnun. Ancak ekonomistler Türk lirasının kırılganlığını artırabileceği konusundaki söylemlerini, Merkez Bankası’nın açıklamalarından sonra da yineledi.
Commerzbank Gelişen Piyasa Analisti Tatha Ghose Merkez Bankası’nın faiz indirimini değerlendirdi.Şu an TCMB’nin enflasyonda düşüş beklentisinin ikna edici olmadığını söyleyen Ghose, bu seviyelerden daha fazla gevşeyeceğini düşünmediğini belirtti. Mevcut gidişatta Türkiye’deki politika gerçek faizinin %8-9’lara kadar inebileceğini yorumladı.
Türkiye’nin Macaristan’la birlikte en negatif reel faize sahip ülkelerden biri olduğunu ifade eden Ghose, olası etkilerden bahsetti. Enflasyonun Ocak ayında yeniden yükseldiğini, bunun yanında üretici fiyatlarının da sert bir şekilde ivmelendiğini söyledi. Gelişen ülkelerdeki risk iştahının düşme ihtimali göz önünde bulundurulduğunda Türk lirasının sert şekilde değer kaybedebileceğini aktardı.
Faiz indirimi sonrasında yükselişe geçen dolar 6,1018 liraya kadar tırmandı.Saat 11:12’de 6,0898’den işlem gören dolar kuru, dün kapanışı da bu seviyeye yakın yapmıştı. Işık FX tarafından yapılan değerlendirmede kurun 6,1000 – 6,1450 – 6,2000 seviyelerine doğru ilerleyebileceği yorumlandı. GCM Yatırım Merkez’in faiz indiriminin kurun yükseliş trendine devam etmesine yardımcı olduğunu bildirdi.
Kurum analistleri tarafından yapılan değerlendirmede, “Teknik olarak USD/TRY kurunu değerlendirdiğimizde, kısa vadeli yükseliş kanalının alt noktası ve alligator göstergesi çizgileri 6,04 – 6,05 bölgesinden geçmektedir.” ifadesine yer verildi. Analistler kurda 6,07 – 6,0585 – 6,05 aralıklarının destek; 6,09 – 6,1 – 6,11 aralıklarının ise direnç seviyeleri olarak izleneceğini belirtiyor.