
Çinli önde gelen yatırım bankacılığı şirketinin baş ekonomisti, Pekin’in ABD’yle ticaret savaşı iyileşmese bile ülkedeki vergi indirimlerinin ekonomik büyümeyi destekleyebileceğini söyledi. Geniş çapta takip edilen China International Capital Corporation’ın Baş Ekonomisti Liang Hong, bununla birlikte hükümetin ekonomiyi desteklemek için yeteri kadar şey yaptığını belirtti.
Bugün verdiği demeçte baş ekonomist, pek çok insanın bu yıl Çin hükümetinin kişisel gelir vergisi indirimi ve başka pek çok vergi indirimi yaptığını unuttuğunu dile getirdi.Nitekim Çin Başbakanı Li Keqiang, bu yılın Mart ayında 2 trilyon yuan (290.66 milyar dolar) seviyesine yakın vergi indirimini açıklamış ve ülke 2018’de 1.3 trilyon yuan olan vergi indirim hedefini aşmaya ayarlanmıştı. Liang da indirimlere atıfta bulunarak bunun iç talebi özellikle de tüketici talebini desteklediğini savundu ve Haziran’da bir yıl öncesine kıyasla yüzde 9.8 artarak pazarı şaşırtan perakende satışlara işaret etti.
Çin tahminlerinin çoğu, ticaret savaşının maksimum etkisinin GSYİH’nin yüzde 0.5 ila yüzde 1’i arasında olacağını göstermişti. Bununla ilgili ekonomist; “Ancak vergi indirimlerine bakarsak bu GSYİH’nin yüzde 1’inden fazla. Yani bu yeterli görünüyor” dedi.
Liang, Çin için şu andaki riski ise ABD’nin Çin malları üzerinde yeni tarifeler başlatması ya da düzenleyiciler mali sistemi iyileştirmek için çalışırlarken zayıflığın yanlışlıkla ortaya çıkması olarak ifade etti. “Ancak sadece tarifeden ve bunun ticaret üzerindeki olumsuz etkisinden bahsedersek, vergi indiriminin yeterli olduğunu düşünüyoruz.” sözlerini de ekledi.
Öte yandan alınan son haberlere göre Beyaz Saray’ın Çin’le ticaret anlaşması için uzun vadeli çizelge izlediği söylendi. G-20’nin ardından yetkililer arasında hala yüz yüze bir görüşme gerçekleştirilmemişken Beyaz Saray’ın kısa vadede anlaşma planlamaması, pek çok uzmanın “anlaşma yakında olmayacak” yorumlarını haklı çıkardı.