
Dünya genelinde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 374 bine dayandı. 6 milyon 267 bin 657 aktif vaka bulunurken bugüne kadar 2 milyon 847 bin insan tedavi olup sağlığına kavuştu. Söz konusu salgın hastalık ilk olarak 12 Aralık 2019’da Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkmıştı.
Buradan çok kısa bir süre içerisinde tüm dünyaya yayılan virüs aldığı yüzbinlerce canın yanında, ekonomiye de ciddi darbeler vurdu. Çin aldığı sıkı karantina kuralları sayesinde yaklaşık iki ayda salgını kontrol altına almayı başardı. Worldometer verilerine göre koronavirüs nedeniyle Çin’de 4 bin 634 insan hayatını kaybetti.
Yaklaşık 1,5 milyarlık nüfusuna göre bu sayının oldukça iyimser olduğunu söylemek mümkün. Diğer ülkelere kıyasla salgını çok çabuk kontrol altına alan ve normalleşmeye yeniden geçen Çin’de Pazartesi günü Mayıs ayı imalat satın alma yöneticileri (PMI) endeksi açıklandı. Endeks ekonomideki toparlanmanın beklendiği kadar hızlı olmaması nedeniyle bir önceki aya kıyasla 0,2 puanlık düşüş gösterdi.
Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre Çin’de imalat PMI, Mayıs’ta 50,6 olarak gerçekleşti.
Bir önceki ay 50,8 olan endeks için beklenti 51,1 seviyesinde gelmesiydi. Söz konusu dönemde büyük işletmelerin PMI oranı bir önceki aya kıyasla 0,5 puan artarak 51,6 olurken, orta ölçekli şirketlerin 1,4 puan düşüşle 48,8, küçük ölçekli işletmelerin ise 0,2 puan düşüşle %50,8 oldu.
Endekste 50 eşik değerin altındaki rakamlar daralmayı, üzerindekiler ise artışa işaret ediyor. Buna göre ana hammadde stok endeksi ile istihdam endeksinin eşik değerin altında kalırken yeni siparişler, tedarikçi dağıtım süresi ve üretim endeksi eşik değerin üzerinde geldi.
Çin’de Mayıs ayında üretim endeksi Nisan’a kıyasla 0,5 puan azalarak 53,2 oldu. 0,7 puan artan yeni siparişler endeksi 50,9 ve 0,4 puan artan tedarikçi dağıtım süresi endeksi 50,5 seviyelerine çıktı. Öte yandan istihdam endeksi 0,8 puan gerileyerek 49,4’e, ana hammadde stok endeksi ise 0,9 puan azalarak 47,3’e indi.
Çin’in imalat dışı iş faaliyetleri endeksi bir önceki aya göre 0,4 puan artarak 53,6 oldu.
Mayıs ayında inşaat sektörü faaliyet endeksi 1,1 puan artarak 60,8’e, hizmet sektörü faaliyet endeksi 0,2 puan artarak 52,3’e yükseldi. 0,5 puan artan yeni siparişler endeksi 52,6 olurken, gerçekleşen bu oran imalat dışı pazardaki talebin artmaya devam ettiğini gösterdi.
İnşaat sektöründe alınan yeni sipariş endeksi bir önceki aya kıyasla 4,8 puan arttı. Öte yandan hizmet sektörü yeni sipariş endeksi 0,2 puan düşerek 51,7 kaydedildi.
Çin’de Mayıs ayında imalat dışı faaliyetlerde girdi fiyat endeksi 3 puan artarak 52’ye, sanayi bazında inşaat sektörünün girdi fiyatı endeksi 10,7 puan artarak 60‘a, hizmet sektöründe ise 1,7 puan artarak 50,6’ya ulaştı.

Nisan’a göre 3,2 puan artan satış fiyatı endeksi 48,6 seviyesinde gerçekleşirken, hizmet sektörünün satış fiyatı endeksi 3 puanlık artışla 47,6 olarak gerçekleşti
Ticari faaliyetlere baktığımızda 3,8 puan artan endeksin 63,9 seviyesine çıktığını görmekteyiz. İnşaatta beklenen iş endeksi 2,1 puan artışla 67,5’e, hizmet sektöründe 4 puan artışla 63,2’ye çıktı. Mayıs ayında kapsamlı yanı kompozit PMI endeksi bir önceki aya kıyasla değişmeyerek 53,4’te kaldı.
Avrupa Ticaret Odası Başkanı Joerg Wuttke, Çin’in ekonomi anlamında büyüyecek birkaç ülke arasında yer aldığını söyledi.ABD ile Çin arasındaki ilişkilere değinen Wuttke, Hong Kong meselesinin getireceği olumsuz durumlar hakkında da konuştu. Çin’in salgının çok kısa süre içinde üstesinden geldiğini ve ticari ilişkiler açısından bu ülkeden ayrılmak istemediklerini belirtti. Çin’in küresel ekonomik kriz zamanında genişleme gösterecek birkaç ülkeden biri olduğunu ifade etti.
Ekonomist İstihbarat Birimi (EIU) Asya Bölge Müdürü Tom Rafferty ise ABD-Çin geriliminin şu an işletmelerin ciddiye alması gereken en önemli konulardan biri olduğunu dile getirdi.
İnsanların Çin’e yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyen Walter Lohman, halen bu ülkeye erişmek isteyen ülke ve yatırımcılar olduğunun altını çizdi.
Pandeminin arttığı dönemde doğrudan yatırımcı girişi dursa da sonrasında bu durumun toparlanması bekleniyor. Zira işletmelerin Çin’den çok daha fazla kazancı ve çıkarı olduğu düşünülüyor.
Jeopolitik Vadeli İşlemler Başkanı George Friedman, “İki Çin var. Birincisi, gördüğümüz ve gittiğimiz ilk dünya şehirleridir. Diğerleri üçüncü dünya ülkesi. Muhtemelen ABD ve Çin arasındaki bu gerilim artacaktır ve Çin sadece yerel tüketimi arttırmak için değil, aynı zamanda ABD ile yapabileceklerinin sınırlarını da kabul etmek için bu sorunu ülke içinde ele almak zorunda kalacaktır.” şeklinde konuştu.