Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Çin’in Gözetim Teknolojisi Yayılırken, Pekin’in Etkisiyle İlgili Endişeler Artıyor

Çin'in gözetim teknolojisi küresel alana yayılmaya devam ederken, Pekin'in bunun üzerindeki etkilerine yönelik endişeler de büyüyor.
Çin’in Gözetim Teknolojisi Yayılırken, Pekin’in Etkisiyle İlgili Endişeler Artıyor
Yorum

Çin gözetim teknolojisini, liberal demokrasiler de dahil olmak üzere en büyük şirketlerden bazıları aracılığıyla ihraç ederken, verilerin Pekin’e geri gönderilmesi ve Komünist Parti’nin artan etkisi nedeniyle endişeler de artıyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, yüz tanıma yazılımıyla çalışan milyonlarca kameradan oluşan geniş bir izleme sistemi oluşturdu. Sokak lambalarının direklerine, dış bine ve caddelere yerleştirilen cihazlar bireyleri tanıyabiliyor.

Çin’in en değerli teknoloji şirketlerinden bazıları ülkedeki bu tür projelerde yer aldı. Bu projeler şu anda ülkenin teknoloji firmaları küresel ayak izlerini genişlettikçe ihraç ediliyor.

Özellikle Huawei, Hikvision, Dahua ve ZTE gibi Çin teknoloji şirketleri, Carnegie Endowment Uluslararası Barış düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan Eylül ayı raporuna göre; 63 ülkede yapay zeka gözetim teknoloji sağlıyorlar.

Bu ülkelerden 36’sı, Çin’in devasa altyapı projesi olan Kemer ve Yol Girişimi’ne imza attığını belirterek, Huawei’nin en fazla bu ülkelere teknoloji tedarik ettiği belirtiliyor.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün (ASPI) analizlerine göre; gözetim teknolojilerini içeren bu akıllı şehir projelerinden bazıları Batı ülkelerinde özellikle Almanya, İspanya ve Fransa dahil olmak üzere Avrupa’da devam ediyor.

Uzmanlar Çin hükümeti tarafından verilere potansiyel erişim dahil olmak üzere bir dizi risk konusunda uyarıyorlar. ASPI’nin siber merkezinde görev yapan Samantha Hoffman bu uyarıyı yapanlardan sadece birisi.

Teknolojisinin bazı sınırlar çerçevesinde ve hizmetlerin sağlanması adına kullanılması gerektiğini söyleyen Hoffman, “Ancak aslında biz bundan emin olamayız. Çünkü fark, teknolojinin nasıl kullanıldığında bağlı değil. Ancak topladığı verilere erişimi vardır. Huawei gibi bir Çinli şirketse, bu veriler Çin’e geri dönüyorsa ve parti tarafından ne şekilde seçiliyorsa kullanılıyor,” dedi.

Çin Yasaları ve Düzenlemeleri

Çin Yasaları ve DüzenlemeleriHoffman, Çin firmalarını istenen verileri hükümete devretmeye zorlayan yasalara atıfta bulundu. Huawei’yi yanlış yapmakla suçlamadı, ancak şirketi örnek olarak kullandı. Bu yılın başlarında Huawei CEO’su Ren Zhengfei, Pekin’den gelen herhangi bir müşteri verisi talebine kesinlikle hayır diyeceğini söylemişti.

Hoffman, “Sanırım ihraç edildiğinde Çin gözetim teknolojisine gelince karşılaştığımız sorunun tam boyutunu bile anlamadık. Sadece diğer rejimlerin onu benzer şekillerde kullanması değil, ihraç edildiğinde Çin Komünist Partisi de çıkarlarını artırabilir,” ifadelerini kullandı.

Hiçbir yerde Çin’in gözetim devleti, Çin’in Uygur azınlığına ev sahipliği yapan Xinjiang’dan daha görünür değildir. Bölge, birçoğunun Uluslararası Af Örgütü’nün aşırıcılıkla mücadele etmek için tasarladığı son derece kısıtlayıcı ve ayrımcı bir yasa olarak nitelendirdiği bir yasayı ihlal ettiği için tahmini 1,5 milyon Müslüman barındıran tutuklama ve yeniden eğitim kampları için manşetlerde bulundu.

Çin İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden bir araştırmacı olan Maya Wang, Xinjiang ve buradaki gözetim faaliyetlerine odaklanıyor. Wang, Çin’in gözetim teknolojisinin otoriter devletlere gitme tehlikeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Wang, “En kötü geleceğin, bu teknolojilerin benimsenmesi ve bu cephaneliğin halkın kontrolü için mevcut olanlara eklenmesi olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Bu yılın başlarında bir ASPI raporunda, Çin’in güvenlik teknolojilerini baltalamak, yeni teknolojilerde ve askeri alanlarda üstünlük sağlamak dahil olmak üzere gözetim teknolojisini ihraç etmesinin diğer endişeleri vurgulandı.

Hoffman, “Biliyorsunuz yerel ve küresel olarak Çin Komünist Partisi teknolojiyi gücünü hem korumanın hem de genişletmenin bir yolu olarak kullanmayı planlıyor. Küresel olarak bunun sonuçları, partinin küresel yönetişimi, gücünü sağlayacak şekilde yeniden şekillendirmeye çalıştığı yönünde,” ifadelerini kullandı.

Gizlilik Konusunda Beklenmedik Sonuç

Gizlilik Konusunda Beklenmedik SonuçYüz tanıma teknolojisi şimdiden dünya çapında tepkilerle karşı karşıya kaldı. ABD’de geçen ay, Kaliforniya milletvekilleri yerel polisi vücut kameralarında yüz tanıma yazılımı kullanmaktan men etti. Mevcut yasağın geçici olduğu biliniyor.

Bu yılın başlarında Financial Times, Avrupa Birliği’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu’nun teknoloji konusunda yeni düzenlemeler hazırlamak istediğini bildirdi. Microsoft CEO’su ayrıca Ocak ayında yüz tanımanın kullanımıyla ilgili yeni kuralları memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

FT ayrıca Londra’nın King’s Cross bölgesinde yer alan bir geliştiricinin insanların bilgisi olmadan yüz tanıma kameraları kullandığını keşfetti. Bu, İngiltere’nin kamuya açık alanlarda yüz tanıma teknolojisinin artan kullanımı hakkında derinden endişe duyduğunu belirten veri koruma gözlemcisi tarafından eleştirildi.

Ayrıca İngiltere’de Ed Bridges adında bir kişi adına insan hakları savunuculuğu grubu olan Liberty, Güney Galler Polisi’ne karşı yüz tanıma konusunda bir dava açtı. Dünyada türünün ilk vakalarından biri olarak görülüyordu.

Köprüler, yüzünün polis tarafından tarandığını iddia etti ve teknolojinin kullanımı için hiçbir yasal güvencenin bulunmadığını savundu. Bunun gizliliğin ihlali olduğunu söyleyen Bridges, “Ben yasalara saygılı bir vatandaşım, yanlış bir şey yapmıyordum, sadece işime gidiyordum. Ama yine de polis memleketimde benim verilerimi alıyordu,” dedi.

Davadaki hakimler Liberty ile Bridges aleyhine karar verdiler ve mevcut yasal rejimin yeterli olduğu, teknolojinin kullanımının İnsan Hakları Yasası’nı ihlal etmediğinden memnun olduklarını söylediler. Bridges ise buna itiraz edeceğini söyledi.

Gözetim Teknolojisi ve Ticaret Savaşı

Gözetim Teknolojisi ve Ticaret SavaşıÇin teknoloji firmaları, Washington ile Pekin arasındaki ticaret savaşının artılarını yakaladılar. Dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipman üreticisi olan Huawei, Amerikan teknolojisine erişimine kısıtlayan bir kara listeye alındı.

Washington, ekipmanlarının Pekin tarafından casusluk için kullanılabileceğini söyleyerek Huawei’yi ulusal bir güvenlik riski olarak nitelendirdi. Çin teknoloji devi bu iddiaları defalarca reddetti.

Pazartesi günü ABD hükümeti Varlık Listesi adı verilen bir kara listeye 28 Çinli şirketi daha ekledi. Gözetim ürünleri yapan bir firma olan Hikvision ve gözetim ekipmanları ile ilgilenen Dahua da listeye eklendi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu