
İşe alım firması Manpower Group, Salı günü açıkladığı son anketinde Çin’de işe alım manzarasının kötüleştiğini gösterdi. Veriler, ankete katılan firmaların net yüzde 6’sının Nisan ile Haziran arasındaki işe alımı artırmayı planladığını, bunun 2017’nin üçüncü çeyreğinden beri en düşük seviye olduğunu ortaya serdi.
Ankette ayrıca bu yılın ilk çeyreğinde daha iyimser olan yüzde 10’luk seviyeden düşüş yaşandığı, bunun da 2018’deki yavaşlamanın ardından gerçekleşen kısa toparlamanın sürdürülebilirliğini henüz kanıtladığı gösterdiği bildirildi. Rapora daha fazla işverenin önümüzdeki 3 ay konusunda emin olmadığı, şüphelilerin önceki çeyrekteki yüzde 19 seviyesinden yüzde 43’e çıktığı kaydedildi. Anketin Çin’de farklı büyüklüklerdeki 4.209 şirkti kapsadığı da ayrıca söylendi.
Manpower Group’un raporu, şirketlerin ikinci çeyrekteki işe alım planları için ölçülü ifadelerini kullandı.Burada insanların iş sahibi olmalarını sağlamanın, yavaşlayan bir ekonomiyi yönetmeye ve en büyük ticaret ortağı ABD’yle anlaşmaya çalışan Çin için giderek yükselen bir endişe kaynağı olduğu vurgulandı. Öyle ki geçen hafta başlayan yıllık Ulusal Halk Kongresi’nin açılışında Başbakan Li Keqiang, istihdamın ilk kez ulusal politika için öncelik haline geldiğini söylemişti. Bu toplantıda Li ayrıca geçen yılın yüzde 6.6 seviyesini düşürerek yüzde 6 ila 6.5 arasında ekonomik büyüme hedefi vermiş ve ABD ile ticaret gerilimlerinin olumsuz etkilerine işaret etmişti.
Yetkili hükümetin, ekonomi için kritik olan sosyal refahı ve tüketimi garantiye almak için insanların iş bulmasını sağlaması gerektiğini dile getirmişti. Resmi raporlar da halihazırda tüketici harcamalarının Çin büyümesinin yüzde 76’sını oluşturduğunu gösteriyordu. Dolayısıyla tüketiciler iş güvenliği ve ücret artışlarındaki belirsizlik arttıkça harcama konusunda daha az istekli olabilirdi.
Ancak özellikle Pekin ve Şanghay başta gelmek üzere bu bölgelerin yedisindeki işe alım plan seviyeleri azalmıştı. Rapor başkentteki iş gücü piyasasını sessiz olarak nitelendirirken Şanghay’daki işverenlerin sınırlı maaş bordrosu kazancı bekledikleri aktarıldı.
Ayrıca her ikisi de gelecek vaat eden şehirler olarak kabul edilen Shenzhen ve Chengdu’nun da işe alım görünümlerinde düşüş yaşandığı belirtildi. Orta ve Batı bölgelere yönelik iş görünümü değişmezken, Guangzhou işverenlerinin işe alım konusunda en iyimserler oldukları vurgulandı. Bir yıl öncesine kıyasla altı sektör arasında yalnızca madencilik ve inşaat sektörünün olumlu iyileşme gösterdiği söylendi.
Tüm bunların yanında Çin’in ulusal işsizlik oranı yaklaşık yüzde 5 ya da daha aşağıda seviyeyle nispeten düşüktü. Geçen hafta hükümet 11 milyon kentsel iş yaratmayı ve ankete dayalı kentsel işsizlik oranını yüzde 5.5 civarında tutmayı hedefleyen planını açıklamıştı. Maliye Bakanı Liu Kun ayrıca Pekin’in bu yıl istihdam sübvansiyonları için yüzde 14.9’luk artışla 53.9 milyar yuan harcamayı planladığını söylemişti.