
Yüksek hızlı demiryolu ağı gibi bazı açılardan Çin, ABD’nin en gelişmiş bölgelerine rakip, hata bazen onları geçiyor. Hızlı tren temiz, verimli ve yolcuları Şanghay’dan Pekin’e 4,5 saatte taşıyabiliyor.
Ancak Şanghay’ın finans merkezine kısa bir sürüş mesafesinde, Çin’in hala mücadele eden kısımları var. Marketplace de ülkede neyin değişip neyin değişmediğine dair incelemesinde üç temel hikayeyi ele almış. Buna göre işçi tutumları, Çin’deki günlük yaşantı ve hükümet kuralları değerlendirilmiş.
İşçi tutumlarının değiştiğini savunan Marketplace, Çinli çalışanların ABD’li meslektaşlarına kıyasla haftada 12 saat daha fazla çalıştığını belirtti.Ancak bunun devam etmeyebileceğini ve işverenlerin işçileri çekmeye alışması gerektiğini de ekledi. Çoğunlukla yoksul kırsal bölgelerden olan önceki nesillerin, şehirlere göç ettiği ve inşaat alanlarında, fabrikalarda ya da başka yerlerde, köylerinde emekli olabilmek için ellerinden geldiğince fazla mesai yapmaya istekli oldukları vurgulandı.
Habere göre üniversite öğrencileri de yüksek baskı altında olmayan işler yapmak istediklerini söyledi. Çin’deki internet devlerinin yardımıyla ülkedeki günlük yaşamın değiştiği de aktarıldı. Örneğin Çinli teknoloji devlerinin bazı yenilikçi özelliklerinden bahsedildi.
Nakitsiz ödemenin büyük şehirlerde giderek yaygınlaştığı ve esnafların nakit yerine mobil ödemeyi tercih ettiği görüldü. Çin interneti yoğun şekilde sansürlense de yerli firmalar, batılı devlerle rekabet edebilecek şekilde geliştirildi.
Çin hükümetinin kurallarının ve düzenlemelerinin öngörülemezliğinin ise değişmediği dile getirildi. Kaldı ki başta ABD olmak üzere yabancı işletmeler de uzun zamandır bu durumdan şikayetçiydi. Mesela Çin devlet işletmeleri ve yerel rakipler uzun zamandır önceden bilgilendirilirken yabancı firmalar karanlıkta tutulmaktan şikayet etti. Bununla birlikte, özel sektördeki bazı Çinli işletmeler de hükümet kurallarının merhametinde olmalarından dolayı yakındı.