
Çin Başbakanı Li Keqiang, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin yüzde 6 ya da daha fazla bir oranda büyümesinin “çok zor” olduğunu söyledi.
Li, Çin hükümetinin internet sitesinde (gov.cn) yayınlanan Rus medyasına verdiği röportajda Pekin’in yavaşlayan küresel büyüme ile korumacılık ve tek taraflılık yüzünden aşağı yönlü bir baskıyla karşılaştığını dile getirdi.
Çin’in gayri safi yurt içi hasılasının yılın ilk yarısında yüzde 6.3 arttığını belirterek ekonominin yılın ilk sekiz ayında genel olarak istikrarlı olduğunu belirtti.Yine de Çin’in yüzde 6 ya da daha fazla bir oranda büyümesini sürdürmesinin çok zor oluğunu savunarak, karmaşık bir uluslararası durum zeminini ve nispeten yüksek tabanı gerekçe gösterdi.
Ayrıca sözlerine bu oranın dünyanın önde gelen ekonomilerinin ön saflarında yer aldığını ekledi. Bu noktada analistlerin Çin’in ekonomik büyümesinin Nisan-Haziran çeyreğinde yaklaşık 30 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 6.2 seviyesine gerilemiş olabileceğini söyledikleri hatırlatıldı.
Morgan Stanley ise ekonominin şu anda hükümetin yüzde 6 ila 6.5 arasındaki tam yıl hedef aralığının alt kısmını takip ettiğini savunuyor.Buna cevap olarak, yetkililer 6 Eylül’de zorunlu karşılık oranını bu yıl üçüncü kez düşürerek desteği artırdılar. Çin Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranını düşürmesiyle ekonomiye likidite olarak 900 milyar yuan bırakılmış oldu. Zaten kısa süre önce edinilen bilgiler de Çin’in ekonomisini canlandırmak için yeni faiz oranından daha fazlasına ihtiyaç duyabileceğini öne sürmüştü.
Bununla birlikte pek çok uzman dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin büyümesinin Amerikan ekonomisinden daha endişe verici olduğu şeklinde yorum yapmış, süregelen ticaret savaşının ülkenin tek büyük sorunu olmadığı vurgulanmıştı. Çin’in devasa borç seviyelerinin yarattığı önemli baskının yanında ülkenin ekonomik modelinin ihracat öncülüğünden daha tüketim odaklı bir şekle dönüştürme çabalarına işaret edilmişti.