Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

BP İklim Değişikliği Mücadelesini Güçlendirmesi için Yatırımcı Baskısı Altında

BP, iklim değişikliği ile mücadelede daha sert hedefler koyması için gelecek hafta yapılacak bir toplantıda yatırımcı baskısıyla karşılaşacak. İşte ayrıntılar;
BP İklim Değişikliği Mücadelesini Güçlendirmesi için Yatırımcı Baskısı Altında
Son Güncelleme: 
Yorum

BP, iklim değişikliği ile mücadelede daha sert hedefler koyması için gelecek hafta yapılacak bir toplantıda baskıyla karşılaşacak. Bu, yatırımcıların petrol ve gaz endüstrisinin faaliyetlerini temizlemeleri için daha fazla şey yapılmasını istediklerine dair son işareti ifade edecek.

BP’nin 2018’deki karbon emisyonu altı yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, Londra merkezli büyük yatırımcılara aktivistler tarafından lobi yapıldı ve şu anda 2015 Paris İklim
Anlaşması’nca belirlenen hedeflere uygun faaliyet gösterilmesini isteyen giderek artan sayıda hissedar var.

Nitekim BP halihazırda Salı günü yatırımcılar için verilmiş, emisyonlarda daha şeffaf olma, gelecekteki yatırımların hedeflere nasıl ulaşacağını gösterme yönündeki kararları destekledi.

BP Yatırımcı Hareketi Destekledi BP ve yüzde 10’luk hisseyi elinde tutan 58 hissedar grubu tarafından önerilen hareketin (Climate Action 100+), şirketin Aberdeen’de yapılacak yıllık toplantısında kabul edilmesi bekleniyor. Ancak bazı yatırımcılar BP’nin daha ileriye gitmesini ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için en zorlu sanayi hedeflerini belirleyen rakip Royal Dutch Shell’in liderliğini takip etmesini istiyor.

BP’nin en büyük Hollandalı yatırımcısı (26 milyon hisse) Aegon yöneticisi Eric Rutten de BP’nin Shell’in iki ila üç yıl önce bulunduğu aynı aşamada olduğunu vurguladı.

BP Hollandalı Yatırımcısı (26 milyon hisse) Aegon, Şirket Shell Aynı KonumdaTabii Eric Rutten’in şirketi, aktivist grup Follow This tarafından önerilen BP’nin sadece kendi faaliyetlerinden değil, aynı zamanda müşterilere sattığı yakıt ve ürünlerden kaynaklanan emisyonları azaltmasını gerektiren kararı destekliyordu. Kararın kabul edilmesi için düşük ihtimal olsa da bunu desteklemeyenler bile BP’nin taahhütlerini yükseltmesini istiyorlardı. BP’nin en büyük 20 yatırımcısından biri olan Royal London Asset Management’ın yatrım sorumlusu Ashley Hamilton Claxton da; “şirketin kendi hedeflerini belirlediğini görmek istiyoruz” dedi.

Şirketinin Follow This çözümünün aleyhinde oy vermek yerine çekimser kalacağını söyleyen Claxton, kurulun anlamlı bir ilerlemediği takdirde Follow This gibi daha katı hedefleri destekleyebileceklerini aktardı.

BP Hollandalı Yatırımcısı Aegon, Follow This DestekleyecekBP ise yaptığı açıklamada, hissedarlarla ilişkiyi memnuniyetle karşıladıklarını ve enerji dönüşümünde yapıcı bir ortak olmak istediğini belirterek; “Bu konu üzerinde hükümetlerle, toplumla ve yatırımcılarımızla çalışıyoruz” dedi. Tüm bunların yanı sıra BP baskı altında kalan tek firma da değildi. Follow This ve diğer aktivistler ABD’li enerji şirketi Chevron’daki hissedarlara da benzer bir öneriyle gitmişlerdi. Çoğunluğu devlete ait Norveçli Equinor yatırımcıları ise Follow This hareketini reddetmişti.

Dünyanın en büyük halka açık enerji şirketi olan Exxon Mobil de yatırımcılar tarafından emisyon hedeflerini belirlemesi için baskı altında.

Başka Şirketler Yatırımcı Baskısı AltındaDiğer yandan, 2010 yılındaki Deepwater Horizon petrol sızıntısının ardından 67 milyar dolarlık ceza ve masraf ile karşılaştıktan sonra yeniden yapılanma işindeki güçlü büyümeye rağmen BP’nin 2025’e kadar 10 yıl içindeki faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonlarını düz tutmayı hedeflediği biliniyor. Aynı zamanda düşük karbonlu enerji ve rüzgar ve güneş gibi teknolojilere yılda yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yapıyor.

BP’nin operasyonlarından kaynaklanan emisyonlar 2018’de 2017’deki 56.6 milyon tondan 54.4 milyona düşerken, müşterilere sattığı yakıt ve kimyasal maddeleri kapsayan genel karbondioksit emisyonları 2012’den bu yana 2018’de en yüksek seviyesine ulaştı. Refinitiv verilerine göre emisyonlar, 2018’de bir yıl önceki 412 milyon ton seviyesinden 437 milyon ton seviyesine çıktı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu