
Koronavirüs pandemisi, ülke GSYİH büyümelerinin tarihi düşüşlere işaret etmesine neden oldu. Örneğin; ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %31,4 küçüldü. Buna karşın üçüncü çeyrekte %33,4 büyüdü. Dünyada birçok ülke bu şekilde rekor düşüşlerin ardından rekor yükselişler kaydetti.
Ancak Avustralya için aynı durumun söz konusu olmayacağına dair yorumlar geldi. Araştırma şirketi Capital Economics’e göre; Avustralya ekonomisi Çin ile artan ticari gerilimden kötü etkilendi ve olası büyümesi, salgın bitse bile öncesi seviyelere asla geri dönmeyecek.
Avustralya ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde 30 yıl sonra ilk kez teknik durgunluğa girerken, üçüncü çeyrekte %3,3 büyüyerek resesyondan çıkmıştı.
Capital Economics, 2019 – 2020 yılları arasında mal ihracatının %39,4’ünü ve hizmet ihracatının %17,6’sını oluşturan Avustralya’nın en büyük ticaret ortağının Çin olduğunu hatırlattı. Ancak Pekin aylardır Avustralya’dan ithal edilen ürünlerin giderek artan bir listesine hedeflemeye başladı. Şarap, arpa, sığır eti gibi birçok önemli ürüne gümrük vergisi koyuyor.
Üst düzey ekonomist Marcel Thieliant geçen hafta yayımladığı bir notta, Pekin’in Avustralya’dan daha fazla ithalata gümrük vergisi koymaya devam etmesi durumunda, Avustralya’nın GSYİH’si daha da daralma gösterebilir. Şirket, zaten ateş hattında olan mal ve hizmetlerin, Avustralya’nın Çin’e yaptığı ihracatın neredeyse dörtte biri değerinde olduğunu ve ekonomik çıktısının %1,8’ini oluşturduğunu belirtti.
Thieliant, “Çin, Avustralya ithalatına büyük ölçüde bağımlı olmadığı diğer ürünleri hedef alırsa bu rakam GSYİH’sini yaklaşık %2,8’sine yükseltebilir,” dedi. Canberra ve Pekin arasındaki ikili ilişkiler, Avustralya’nın Çin’in koronavirüs pandemisiyle nasıl başa çıktığına dair uluslararası bir soruşturma çağrısını desteklemesinin ardından bu yılın başlarında bozuldu.
Raporda, altın, alümin ihracatı ve çok sayıda küçük ürün de dahil olmak üzere Pekin tarafından daha fazla kısıtlama getirilebileceği söylendi.
Thieliant, “Avustralya’nın bazı sevkiyatları diğer ülkelere yönlendirebilmesi gerekirken, artan ticaret savaşı, Avustralya ekonomisinin pandemi kontrol altına alındıktan sonra bile asla virüs öncesine geri dönmemesinin bir başka nedenidir,” ifadelerini kullandı.
Araştırma şirketi, ülkenin GSYİH’sinin 2022’nin sonunda bile virüs öncesi seviyesinin 1,5 puan civarında gerisinde kalabileceğini söyledi. Çin’in ek ticaret kısıtlamalarının bu açığı daha da genişletebileceğine dikkat çekti. Eğer Avustralya ihracat için başka hedefler bulabilirse bu acının hafifletilebileceği de belirtildi.
Bunlara karşın, Çin’in ihtiyaçlarının yarısının Avustralya tarafından karşılandığı düşünüldüğünde demir cevheri ihracatının muhtemelen korunmaya devam edeceği söylendi.
Avustralya dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi ve Çin gerilimleri arttıkça ilgi odağı haline gelen bir emtia. Çin, demir cevherinin %60’ını Avustralya’dan ithal ediyor ve büyük ölçüde çelik yapmak için kullanılıyor.
Analistler mevcut alternatiflerin bulunmamasının, demir cevherinin şimdiye kadar tarife mücadelesinden kurtulmasının neden olabileceğini düşünüyorlar. Demir cevheri fiyatları geçen günlerde Çin’den gelen talep arttıkça yükselirken, azalan arz ve Avustralya’yı vuran fırtınaların neden olduğu aksaklıklar nedeniyle fiyat daha da arttı.
Thieliant, “Hala demir cevheri ihracatının korunacağını düşünüyoruz. Avustralya olmadan Çin’in mevcut tüm ihtiyaçlarını karşılaması mümkün olmazdı,” ifadeleriyle ilişkinin devam edeceğine işaret etti.