Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Avrupalıların Çoğu Ekonomik Çıkarları için Çin’i Tehdit Olarak Görüyor

Yeni bir çalışma, AB vatandaşlarının çoğunun Çin’in agresif rekabet uygulamalarının ekonomik çıkarları için bir tehdit olduğuna inandığını gösterdi. İşte detaylar;
Avrupalıların Çoğu Ekonomik Çıkarları için Çin’i Tehdit Olarak Görüyor
Yorum

Perşembe günü yayınlanan bir rapor, Avrupalılarının çoğunluğunun Çin’in agresif rekabet uygulamalarının ekonomik çıkarları için bir tehdit olduğuna inandığını gösterdi.

Avrupa ülkeleri arasındaki siyasi ilişkiler konusunda faaliyetlerde bulunan düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin çalışması, Avrupalıların yüzde 57’sinin kendi ekonomileri ve daha geniş Avrupa ekonomisinin milletvekilleri tarafından Çin ticaret uygulamalarından yeterince korunmadığını hissettiklerini öne sürdü.

Avrupalılara Göre Milletvekilleri, Ülkelerinin Ekonomik Çıkarlarını Çin’den Koruyamıyor

Avrupalılara Göre Milletvekilleri, Ülkelerinin Ekonomik Çıkarlarını Çin’den KoruyamıyorAvrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR), bu sonuçlara seçmenlerin dış politikalara karşı duyarlılığını ölçmek için 14 AB üye ülkesinde 60 bin kişiye anket yaparak ulaştı. Her bir üye devletteki seçmenlerin sadece yüzde 20’sinden daha azının, ülkelerinin çıkarlarının agresif Çin rekabet uygulamalarından iyi yalıtılmış olduğunu düşündükleri belirtildi.

Fransa ve İtalya’da katılımcıların neredeyse dörtte üçü hükümetlerinin ekonomik çıkarlarını Çin’in ticaret ve ekonomi politikalarından koruyamadıklarını düşünürken; aynı şeyi savunanların oranı İspanya, Almanya ve Yunanistan’da yüzde 60’ı geçti.

Fransız, İtalyan ve İspanyol seçmenlerin üçte birinden fazlası, AB’nin bölge ekonomisini rekabetçi tutmak ve Çin’in hakimiyetinin olumsuz etkilerini en aza indirgemek için daha fazlasını yapması gerektiğini savundu.

Avrupalılar Daha Güçlü Bir Avrupa İhtiyacını Anlama Konusunda Politikacıların Önünde!

Avrupalılar Daha Güçlü Bir Avrupa İhtiyacını Anlama Konusunda Politikacıların Önünde!ECFR üyesi Susi Dennison, rapora ilişkin basın açıklamasında şöyle konuştu: “Avrupalılar, daha agresif ve milliyetçi süper güçler tarafından itilebileceği bir dünyada daha güçlü bir Avrupa ihtiyacını anlama konusunda politikacılarının önünde durmaktadır.”

Ancak AB’nin politik bir güç olarak rolü için bir miktar güven olduğu da gözlerden kaçmadı. Katılımcılar AB’nin dağılması durumunda, tek pazarın ve euronun çöküşünü takiben üçüncü en büyük kaybı; Avrupa devletlerinin Çin, Rusya ve ABD gibi küresel oyuncularla rekabette kıta çapında bir güç olarak hareket etme kabiliyeti olarak açıkladı.

Çin Diğerleri için Neden Bir Tehdit Oluşturuyor?

Çin Diğerleri için Neden Bir Tehdit Oluşturuyor?1.3 milyardan fazla nüfusa sahip pazarı halihazırda dünya çapındaki şirketler için çok büyük bir gelir kaynağı olsa da ülkenin ekonomik politikaları ağır eleştirilere maruz kalıyor. Örneğin; ülkede iş yapmak isteyen şirketlere teknik bilgilerini vermeleri için baskı yapmakla suçlanıyor.

Çin’de faaliyet gösteren yabancı firmalar da izinler, tescil ve lisanslama ile ilgili uzun, anlaşılmaz prosedürlerden şikayetçi. İlaveten Çin kendi firmalarına ağır sübvansiyonlar ile pazarları çarpıttığı için eleştiriliyor ki Financial Times’a göre geçen yıl yerel şirketlerine 22 milyar dolarlık destek sağladı.

Mayıs ayında yapılan ortak açıklamada ABD, Avrupa Komisyonu ve Japonya; isim vermeden bazı ülkelerin zararlı sübvansiyonlar ve zorunlu teknoloji transfer politikaları kullanarak, ayrıca devlet girişimlerini ulusal şampiyonlar haline getirerek şirketleri ve işçileri için haksız avantajlar yarattıklarını belirtmişlerdi.

Bu arada Çinli yetkililerse Çin’in uluslararası ekonomiye fayda sağlayan bir ticaret ortamı yarattığını savunuyorlar. Geçen yılki bir bildiride Çin hükümeti; DTÖ’ye yönelik taahhütlerini kapsamlı bir şekilde yerine getirdiğini, pazarını büyük ölçüde dünyaya açtığını ve daha geniş ölçekte karşılıklı fayda ve kazan-kazan sonuçları sağladığını iddia etmişti.

Avrupa Çin Konusunda Yeni Kurallar Getirebilir mi?

Avrupa Çin Konusunda Yeni Kurallar Getirebilir mi?AB, Çin ile rekabeti düzenlemek için halihazırda bazı kurallara sahip. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi; Hindistan, Japonya ve Güney Kore’nin de bulunduğu 13 ülkeyle birlikte AB’nin Asya’daki rekabet işbirliği ortaklığının bir parçasıdır.

Avrupa Komisyonu aynı zamanda 2015 yılında, sınır ötesi şirket birleşmelerini gözden geçirme konusunda iki güç arasındaki işbirliğini güçlendirmek için Çin ile bir çerçeve imzaladı. Bununla birlikte, AB milletvekilleri her iki taraftaki düzenlemelerin, eşit şartlar sağlamak için güncellenmesi gerektiğini önerdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Nisan ayında yaptığı açıklamada, AB ve Çin’in daha iyi bir denge ve karşılıklılık düzeyi bulması gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu: “Avrupa Çin’de daha fazla ticaret ve daha fazla yatırım yapmak istiyor ancak bunu yapmamıza izin veren kurallara ihtiyacımız var. Çin ile çalışmak istiyoruz, çünkü ortaklığımızın potansiyeline inanıyoruz.”

Ancak Komisyon, AB üye devletlerini dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ile ortaklığa gelince bir bütün olarak çalışmaya çağırdı. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan bir Mart raporunda Çin ekonomik ve sistemik bir rakip olarak adlandırılırken ülkenin lider küresel güç olma yönündeki isteklerine dikkat çekildi.

“Bu, çıkarların ve değerlerin prensipli bir savunmasını mümkün kılan esnek ve pragmatik bütün bir Avrupa yaklaşımı gerektiriyor” diyen Komisyon, ne AB’nin ne de üye devletlerden birinin Çin’le hedeflerini tam bir birlik olmadan etkince başaramayacağını savundu.

Diğer taraftan İtalya bu yılın başlarında, süper gücün iddialı projesine katılan ilk büyük Avrupa ekonomisi olmuştu ki İtalya’nın Çin’le modern İpek Yolu projesinde anlaşmasının yankıları uzun süre devam etmişti. Analistler o dönemde anlaşmanın, Avrupa’nın Çin’e karşı durma kabiliyetini baltaladığını öne sürmüştü.

AB’nin rekabet şefi Margrethe Vestager de Ocak ayında Avrupa Komisyonu üyelerine, önemli stratejik sübvansiyon seviyeleri, iç yatırım kısıtlamaları ve devlet destekli dış yatırımları nedeniyle Çin’in blokta rekabet konusunda avantajlı olduğunu anlatmıştı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu