
Avrupa’da Mart ayının 23’ünden beri devam eden karantinalar hafifletilmeye çalışılıyor. Halk ise daha fazla kısıtlama istemediğini protestolarla gösteriyor. Avrupa kıtasında şu anda 1,7 milyondan fazla vaka ve 163 binden fazla ölüm sayısı bulunuyor.
Salgının kontrol altına alınmaya başlanmasıyla birlikte ekonomilerin açılma planları paylaşılıyor. Ancak açıklanan veriler, bu sürecin pek kolay yürümeyeceğini gösteriyor. En son sanayi verileri, Avrupa otomobil satışları, Nisan ayında bölgedeki koronavirüs karantinalarının otomobil bayilerini kapatması ve imalat ile satışlar durdurmasıyla önemli ölçüde düştü.
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre; AB’deki yeni otomobil kayıtları, bir önceki yılın aynı ayına göre Nisan’da %76,3 düştü.
ACEA, Nisan 2019’daki yeni otomobil kayıtlarının 1.143.046 adet olduğunu, bu Nisan ayında ise sadece 270.682 adet düzeyinde gerçekleştiğini açıkladı. Yayımladığı raporda, “COVID-19 kısıtlamalarının uygulandığı ilk tam ay, kayıtların başlamasından bu yana araba talebindeki en güçlü aylık düşüşle sonuçlandı,” ifadelerini kullandı.
27 AB pazarının her biri Nisan ayında çift haneli düşüşler kaydetti. Ancak İtalya %97,6 ve İspanya %96,5 ile en büyük kayıpları gördüler. İtalya, koronavirüsün Avrupa’daki ilk merkezi olurken şu anda 225 binden vaka ve 32 bin ölüm bulunuyor. İspanya ise şu anda bölgede en fazla vakanın görüldüğü ülke konumunda. İspanya’da 278.188 adet toplam enfekte ve 27.709 ölüm gerçekleşti.
ACEA’ya göre; Nisan ayında Almanya’daki satışlar %61,1 oranında düşerken, Fransa’da %88,8 oranında daralma meydana geldi.
AB genelinde rakamlara dahil olmayan İngiltere’de ise Nisan ayı otomobil satışları %97,3 oranında düştü. AB’deki yeni otomobil satışları, salgın nedeniyle Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %55 oranında düşmüştü. Mart ayının ortasında çoğu Avrupa ülkesinde karantinalar başlatılmış ve otomobil bayilerinin büyük bir çoğunluğu Mart ayının ikinci yarısında kapalı kalmıştı.
Almanya ekonomisi özellikle otomobil endüstrisine ve ihracatına bağımlıdır. Ülkedeki otomobil bayileri, sıkı sosyal mesafe ve hijyen önlemleri uygulandığı sürece 20 Nisan’da yeniden açılmasına izin verilen ilk işletmeler arasında yer aldı.
Almanya’nın otomobil yöneticileri, Şansölye Angela Merkel’i bir dizi endüstri destekleyici önlem konusunda ikna etmişlerdi. Endüstrinin dizel emisyon skandalı sonrasında büyük darbe aldığı biliniyor. Ayrıca Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA) verilerine göre; şimdiye kadar Merkel yönetimi, 800 binden fazla kişi istihdam eden endüstriye rağmen otomobil sektörüne belirli bir yardım önlemleri paketi verme konusunda isteksizdi.